Intervju med Clas

Jag har intervjuat min Morfar Clas. Clas föddes år 1944 i Jakobstad som ligger i Finland. Clas bodde på landet med sin mamma,pappa och sina 4 syskon. Hans mamma hette Edith,Hans pappa hette Mats och syskona hette,Tage,Siv,och Karita. Det var en självklarhet att alla barn skulle hjälpa till med sysslorna bla Mjölka korna,Hjälpa till med maten mm. Clas pappa arbetade som en Fabriksarbetare medans Clas mamma var Hemmafru. Clas pappa kom hem sent på kvällarna för han var tvungen att försörja sig själv och sin familj så barnen fick göra alla sysslor på gården.

Clas började i skolan när han var 9 år i Jakobstad. Skolan var mycket lättare förr tycker Clas eftersom på den tiden kunde man få jobb när som helst, betygen spelade nästan ingen roll. Man kunde bli bestraffad i skolan om man gjorde något dumt te.x komma försent eller säga något olämpligt. Lärarna kunde ha Favoritelev och om dem gjorde något dumt så fick dem inga bestraffningar men alla andra fick. Bestraffningarna var väldigt olika,Man kunde få gå ut ur klassrummet och senare komma tillbaka,Man kunde få Kvarsittning och så kunde man bli slagen med en pekpinne på fingrarna. Mobbning fanns men man hörde aldrig om att någon hade blivit mobbad. Dvs att nästan ingen blev mobbad på den tiden. I Clas skola så hade man ingen skoluniform men tjejerna gick runt med kjolar och killarna med jeans.

Eftersom Clas bodde på landet så fick han nästan aldrig vara med sina kompisar,Han var tvungen och göra sina sysslor. Om han lyckades övertala sina föräldrar om att dem skulle låta han leka med sina kompisar så lekte dem oftast lekar med bollar,Fotboll eller bollspel. Clas kommer ihåg att tjejer lekte med tjejer och killar med killar. Tjejerna lekte med dockor.

På den tiden så gifte man sig ganska ungt men man var tvungen att vara över 21 år. Giftemålen gick till,först sällskapa man,sen sen förlovade man sig och sedan gifte man sig. Man hade oftast stora bröllop på landet ca 700 personer kunde komma. Man fick välja vem man ville gifta sig med,det var inte pappa eller mamma som valde åt en. Under kriget så åkte männen ut och krigade medans kvinnorna blev kvar med barnen. Som tur var så blev inte Clas pappa utvald så han fick stanna kvar hos sin familj.

Egna reflektioner
Förr så var man ute och lekte med bollar eller dockor än vad man är nu. Nu sitter vi mer med telefoner var som helst.Förut så sydde skräddaren kläderna som man fick komma och hämta,Nu går vi in i en affär och köper dem.

Sebastian 9A,vt.16