Helena H

Helena föddes i Cluj i Rumänien den 24 augusti år 1905. Hennes familj var judisk och den bestod av hennes far Moisa Rosenberg, hennes mor Roza Meister, hennes två bröder och hennes syster. Hennes far dog år 1927 och modern fördes 1944 till koncentrationslägret i Auschwitz. Helena uppfostrades i föräldrarahemmet varunder hon genomgått fyra år i folkskola och två år i gymnasium. Hon utbildade sig till sömmerska och jobbade sedan som det.

I maj 1944 arresterades hon och fördes till ett getto i Cluj. Den 7 juni sändes hon vidare till koncentrationslägret Auschwitz där hon var i cirka två månader. Efter denna tid fördes hon till ett arbetsläger i Bremen där hon bland annat sysselsattes med bombning och röjning. I april 1945 kom hon till koncentrationslägret Bergen Belsen varifrån hon i juni befriades och fördes till Sverige. Hon kom till Sverige med röda korsets försorg. Hon ankom i Malmö i slutet av juni 1945. Då vägde hon 52 kilo.

Hon vistades någon tid i karantänslägren i Lund varefter hon överfördes till ett sjukhus i Örebro där hon vistades i omkring nio månader. Sedan var hon två månader i Kalmar på ett sjukhus. I januari 1946 blev hon friskförklarad och fördes troligen till Fagerhults förläggning i Bettna. Den andra juni 1947 erhöll hon tillstånd att vistas i Stockholm och blev anställd hos ”Blus och Klädningskonfektion” – ett klädföretag. Hennes lön var 100 kronor i veckan. Hon jobbade där från år 1947 till år 1948. Då var hennes framtidsplaner att hon ville stanna i Sverige och fortsätta sitt arbete. Hon ville inte återvända till Rumänien eftersom hon inte hade någon släkt där. Möjligen ville hon försöka komma till Palestina där hon hade några släktingar vilket hon sedan gjorde. Hon åkte till Israel den 20 december 1948.

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Skriven av Emilia, 9A