Guta B

Guta B föddes den 15 mars 1925 i Lodz som ligger i Polen. Hennes föräldrar hette Majer B, född den 30 mars 1892, och jobbade som hyresvärd och Ester B, född den 28 december 1892 i Landau. Hennes far vart bortförd av tyskarna tidigt 1940. Han fördes till koncentrationslägret Majdanek och dog sedan där redan 1942. Guta såg sin moder sist den 12 augusti år 1944 när de båda vart transporterade mot koncentrationslägret Auschwitz Birkenau i Polen. Hon var uppvuxen i ett föräldrahem och har genomgått sex år i grundskola och tre år på gymnasium. Hon är inte militärutbildad, ostraffad, prostituerad, politisk intresserad och har inte tillhört någon politisk organisation allt enligt polisförhöret i Sverige.

 Guta hade fyra systrar och en bror. En utav systrarna arresterades och fördes till Tyskland 1943. Resten av systrarna kom med till Auschwitz med henne och deras moder. Förutom det vet hon ingenting om systrarna, förutom att en som vistades i Sverige som repatriand (återhämta krafter och bli frisk och sedan återvända till hemlandet). De båda bor i Malmö för tillfället.

I Auschwitz fick Guta B jobba med att lasta grus på järnvägsvagnar. Efter tolv dagar fördes hon till nästa arbetsläger Kristianstadt. Där jobbade hon med samma jobb, att lasta grus på järnvägsvagnar. I Kristianstadt var hon ett halvår tills hon med ett tusen andra fick gå till fots mot Bergen-Belsen. Det var en utav många kallade dödsmarscher då tyskarna tömde koncentrationslägren och alla fick gå till fots tills de stupade eller blev skjutna. Resan tog ungefär sex veckor och när det kom fram var de bara femtiofyra människor kvar. Där var hon tills den 14 juli 1945 då engelsmännen kom och befriade alla fångar. Röda korset kom och förde henne till Sverige som repatriand med sin syster.

Guta anlände till Sverige den 15 juli 1945 i Malmö. Där blev hon inlagd på lungkliniken i fyra veckor. Därefter blev hon införd på beredskapssjukhuset i Örebro den 20 augusti. Den 12 oktober blev hon friskförklarad från sjukhuset av läkaren Olle Ottander. Hon har tilldelades ett registreringsnummer på sjukhuset, och hennes önskan var att stanna i Sverige och inte åka tillbaks till Polen på grund av att allt var förstört där. Hennes önskan var också att få jobba i en fabrik. Hon erhöll 10 kronor från polska legationen och 10 kronor från församlingen i Stockholm som stöd. I december 1945 flyttade hon till en vän, Mala G, i Malmö och tog jobb på Malmö skofabrik. Hon fick då i lön 25 kr i veckan. Senare fick hon jobb som kontorist och fick då 308 kr i månaden.

Guta lämnade sedan Sverige för Israel den 19 december 1948 men hamnade i USA och gifte sig med Wohlmuth. Hennes syster,  som också kom till Sverige blev kvar här och blev svensk medborgare.

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Adam Gustafsson 9E