Anna B

Anna B föddes den sextonde oktober 1924 i Nagygécz, Ungern. Hennes föräldrar hette Jacob B och Hermina S. Hon hade två systrar och en broder som vi inte fått reda namnet på. Eftersom Anna var judinna måste hela hennes familj varit judar. Hon bodde med sina föräldrar och gick sex klasser i folkskola i Nagygécz. Anna hjälpte föräldrarna med trädgårdsarbete tills hon blev 18 år innan hon och hennes familj blev bortförd ifrån Ungern av tyskarna. Först fördes dem till koncentrationslägret Plazsow i närheten av polska gränsen. Lägret Plazsow var också med i den kända filmen Schindlers list. Där var hon i 2 månader, sedan fördes hennes familj till Guben som inte låg långt ifrån det första lägret. Hon var där i cirka 8 månader. Under tiden hon var där jobbade hon i en tysk radiofabrik. Sedan fördes dem till Auschwitz. Där blev hon separerad ifrån sina föräldrar. Det var sista gången hon såg dem.  Anna fick ett intatuerat nummer på sin arm som det stod A-21513. Hon tillbringade ungefär ett halvt år i Auschwitz ända fram till våren 1945, där hon sedan fördes till lägret i Belsen-bergen. Därefter blev hon befriad av engelsmännen den 15 april och av svenska röda korset förd till Sverige den 13 juli. Hon vet inte var sin bror och syster är men hon kom till Sverige med en syster, Lilli B, som var svårt sjuk. Man har senare fått reda på att hennes andra syskon och föräldrar avled i det tyska fångenskapet. Enligt Yad Vashems databas över förintelsens offer blev Annas mamma mördad i Auschwitz 1944 då hon bara var 44 år.

 Efter att Anna B kom till Malmö den 13 juli 1945 låg hon i karantän i tre veckor. Sedan intogs hon på sjukhus i Örebro. Efter fem månader, den 21 november, blev hon utskriven ifrån sjukhuset och erhöll anställning på Garphyttans sanatorium som ungefär är som ett sjukhus. Lönen var 80 kr i månaden. Sedan tog hon anställning som diskerska på järnvägshotellet i Kil och efter ett tag hamnade hon som städerska på stadshotellet i Karlstad.

Hon önskar att stanna i Sverige tills hennes syster blivit fullt frisk. Sedan tänker hon försöka att resa till Israel. Hon lämnar Sverige i september 1950 för att resa till Israel.

 

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet, www.yadvashem.org Shoah database

Av: David von Friessendorf 9F och William Malm 9F, vt 2012