Miriam W-B

Miriam W. föddes den 30 januari 1923 i Lodz, Polen. Hon växte upp i Lodz tillsammans med sina föräldrar, Isaac Mayer B. och Esther-Rachel L. B. och sina 5 syskon. Hon hade 4 systrar och en bror, hennes syster Rivkha-Leah hade även en egen son.  I närheten bodde även Miriams morbror och hans familj. Pappan, Majer, var tjänsteman i Lodz och mamman, Estera, var hemmafru. Miriam gick sex år i grundskola och tre år i gymnasium, men hann aldrig gå ut sista året innan kriget började.

I februari år 1940 var hela familjen tvungen att flytta till Lodz getto, samma månad – den 29 februari – blev Miriams pappa arresterad och kom aldrig hem igen. Hennes syster Dwora försvann också hon spårlöst, år 1943. I gettot hade Miriam ingen möjlighet att gå klart skolan, hon jobbade istället på ett kontor.

År 1944 fördes de återstående i familjen till koncentrationslägret Auschwitz, där de skiljdes åt och Miriam såg dem för sista gången. I Auschwitz var hon endast 12 dagar, innan hon fördes till arbetslägret Kristianstadt i närheten av Berlin. Arbetet hon var tvungen att utföra i lägret var att lasta grus på järnvägsvagnar.

Efter ett halvår i Kristianstadt var hon, tillsammans med tusen andra personer, tvungen att gå till fots till Bergen-Belsen. Denna vandring tog ca 6 veckor och vid framkomsten återstod endast 54 av de 1 000 människorna, resten hade dött på vägen. Om man hamnade efter blev man skjuten eller så dog man av utmattning, dessa marscher blev kallade för dödsmarscher.  I Bergen-Belsen var hon tills engelsmännen befriade lägret, då fördes hon till Bergen och blev inlagd på sjukhus pga. tyfus.

I juli 1945 befriades hon och fördes med färja till Sverige av Svenska Röda korset. När hon kom till Malmö den 15 juli 1945 hade hon ingen legitimation och inga pengar, hon fick 10 kr från Polska legationen och 10 kr från Mosaiska (judiska) Föreningen i Stockholm.

I Malmö blev hon inlagd på lungkliniken i fyra veckor, 21 augusti 1945 fördes hon till beredskapssjukhuset i Örebro, där hon konstaterades som frisk av läkaren Olle Ottander den 12 oktober. Den 12 december (?) hon till Malmö och sökte arbete som fabriksarbeterska och började jobba på en skofabrik i Malmö där hon fick 45:- i veckan sedan fick hon jobb på ett kontor i Malmö och fick 308:- i månaden i lön.

1947 ansökte hon om polskt pass för att kunna åka till Polen men själva ansökan om att flytta till Polen nekades då man trodde att de skulle smuggla saker in till Polen istället för att hjälpa till att bygga upp städerna. Senare gjorde Miriam 2 resor tillbaka till Polen, innan hon flyttade till Israel. Hon gjorde sedan en resa tillbaka till Sverige, innan hon flyttade till USA. Man kan anta att hon gifte sig i där, eftersom hon i de senare dokumenten ändrat sitt efternamn till Wohlmuth. En av Miriams systrar som överlevde, som också följde med till Sverige, stannade kvar här.

 

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Av: Lisa Åsberg klass 9D och Lisa Cesar 9F vt 2012