Klara Elsa S

Elsa föddes 14 juni 1881 i Scheuditz, Tyskland. Hennes familj bestod av hennes pappa Otto, född i augusti 1864, som arbetade som glasmästare. Hennes mamma Klara, vars flicknamn var Stecher, föddes i maj 1865. Elsa hade också en äldre bror och äldre syster. Broder var invalid på grund av skador från första världskriget.

Elsa gick åtta år i skola och jobbade sedan som hembiträde i två år. Efter det gick hon kurs i ett år för att kunna bli sömmerska, men hon gick sedan tillbaka till att arbeta som hembiträde i några år, vilket hon inte kunde fortsätta med så länge pga. att hon inte gick med i det nationalsocialistiska partiet. Hon fick då jobba i hemmet med sin mor med sömnad.

Den 12 mars 1935 arresterades Elsa för att hon ingick i en förbjuden sekt, Jehovas vittnen. Hon satt då fängslad i tre månader i Halle. År 1939 fick hon en skrivelse där hon skulle svära på att hon ej tror på bibeln, en skrivelse där hon lovade att anmäla alla besökande i deras hem till polisen och ännu en skrivelse där hon helt skulle underordna sig till nazistpartiet. Elsa vägrade skriva under dessa tre papper vilket ledde till att hon blev arresterad och fördes till ett koncentrationsläger. Hennes tyska medborgarskap fråntogs henne.

Elsa satt fängslad i Lichtenburg i sex veckor. Hon förflyttades sedan till kvinnolägret Ravensbrück. Under de tre år hon var fängslad i Ravensbrück fick hon arbeta med gatu-och jordbruksarbete. I juni 1942 fördes Elsa till koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Där var hon fram tills januari 1945 och sedan förflyttades hon till flera koncentrationsläger innan hon till slut hamnade i Bergen-Belsen den 27 februari 1945. I mars insjuknade Elsa i fläcktyfus, men tack vare engelsmännen flyttades hon till ett sjukhus i Bergen och fick vård. Den 20 juli 1945 släpptes Elsa ut därifrån och så fördes hon till Sverige genom Svenska Röda korset. Hon anlände i Malmö den 22 juli, där fick hon ”titeln” repatriand, vilket betyder att hon ska tillfriskna och sedan återvända hem.

Fram till den 21 augusti var Elsa i ett karantänläger i Lund för att den 22 augusti anlända till beredskapssjukhuset i Örebro. Hon blev friskförklarad av läkaren Olle Ottander den 4 oktober 1945. Den 23 november var Elsa tillräckligt frisk för att skickas till Fågelsta gård i Stockholm. Där arbetade hon på en gård för Vakttornets bibel-och traktarsällskap som var en gård för Jehovas vittnen.

Elsa var varken gift eller hade barn när hon kom till Sverige. Hon önskade att stanna kvar i Sverige för tillfället. Hon arbetade senare som hembiträde med en lön på 120 kronor i månaden. Elsa återvände till Tyskland 25 augusti 1948.

Av: Elsa Englund 9F vt 2012