Janina föddes den 19 september 1924 i Warszawa, Polen. Hennes föräldrar var Jan och Maria G. Hon bodde och gick i skola i Warszawa och hon gick 7 år på vanlig folkskola och 2 år på gymnasiet. Hon hade även en privat hemlärare när kriget utbröt och erhöll utbildning till studentexamen men kunde aldrig göra examensprov på grund av dom svåra rådande förhållandena. Janina var 20 år när hon greps av Gestapo. Hon greps i samband med Warszawa upproret, Hon var en av 150 000 civila polacker som vart skickade till läger och minst lika många vart dödade direkt. Hon och övriga familjen fick aldrig veta varför dom vart gripna eftersom dom varken var judar eller gjort något olagligt. De skickades till koncentrationslägret Ravensbruk. Där fick Janina arbeta som ”zimmerdienst” (rumsbetjäning) som betyder att hon fick jobba med att skura golv och räkna alla döda.
Hon jobbade med kontorsarbete på en pappersfabrik som hennes bror ägde. Janina hade fem syskon, en var systern Maria Rolskasom. Maria blev gripen med sina föräldrar och Janina av Gestapo mitt i hemstaden Zolibarz som ligger i Warszawa. Janinas pappa Jan var spårvagnskonduktör och ordförande för fackföreningen. Jan jobbade även på fritiden med att snickra fina möbler till ett av hemmets rum. En dag greps pappan på spårvagnen och fördes till Majdanek som är ett koncentrationsläger. Där var han i en vecka och släpptes sen ut, men han levde bara fyra dagar efter han kommit hem. Då han hade fläcktyfus. Janinas mamma vart frisläppt redan när dom genomgick en hälsokontroll i Ravensbrück. Anledningen till det var att hon bara några dagar hade genom gått en operation. Och tyskarna tyckte antagligen att hon var för svag för att kunna jobba i ett läger eller på någon fabrik.
En morgon transporterades Janina, hennes mamma och syster med lastbil till en järnvägsstation, där de stannade över natten. Dagen därpå fick mamma Maria gå igenom en läkarkontroll och klarade sig för hon var i så bra sätt så hon kunde jobba. Efter det trodde de att de skulle bli utsläppte, men det blev de inte. Istället sattes alla på ett transporttåg som annars körde djur. Janina uppskatta att det tog ca en vecka och sedan stanna tåget och de blev utsläppta på ett fält där de fick dricka och göra sina toalettbehov. Tåget fortsatte efter det och stannade på några koncentrationsläger. Vid Ravensbrück fick de stiga av och lägervakterna tog alla saker från dem, samt alla som gick av där packade de in i ett tält. Efter ett tag fick de komma till olika baracker och där de fick klänningar. Janina fick jobba på ammunitionsfabrik under tiden hon var där. I Ravensbrück togs allt ifrån dem, till och med tvål och näsdukar. Det enda de fick behålla var sina skor och sedan placerades alla ut i olika baracker. På sina fång-kläder fick de bära ett stort kors både bak och fram för att visa att de var fångar. En dag såg Janina vita bussar med röda kors målade på. Det var danska Röda korset som hade kommit för att rädda dem. De körde dem till Danmark och den 28 april kom de till Örebro och Engelbrektsskolan efter 9 månader i tyska koncentrationsläger.
Väl i Sverige fick hon komma till karantänförläggningen i Lund där fick hon stanna i 3 veckor. Sedan den 25 maj skickades hon till beredskapssjukhuset i Örebro och vid ankomsten hit var hon svårt sjuk. Väl tillfrisknad fick hon börja jobba som sjukvårdsbiträde på Centrallasarettet i Örebro, hon fick senare också en lägenhet där. Efter fem år vart hon tvungen att sluta jobba som sjuksköterska på lasarettet på grund av att hon hade ett klent immunförsvar och en klen hälsa. Efter det var hon sedan en liten stund sömmerska men tröttnade ganska fort på det och efter det var hon varit affärsbiträde på Örebro Konsums herr tvätt och tjänade 495 kr i månaden. Den 26/12 1949 gifter hon sig med Edward K. Paret blev svenska medborgare 27 November 1953. Hon lever än idag i Örebro.
Källa: Tidningsartikel Nerikes Allehanda, Utskrift intervju från Arkivcentrum, Örebro och Dossier från Statens utlänningskommission, Riksarkivet
Av: Markus Andersson 9D och Jenny Nylén9E samt Louise, Sara Sandra 9E vt 2012