Krystyna S

Krystyna föddes den 20 juli 1913 i Radom, Polen. Hennes föräldrar var ingenjören Wlodzimierz och Sofia B, som vi inte vet så mycket om. Krystyna gick åtta år i skola i Radom. Efter examen vistades hon utan sysslor i föräldrahemmet. Detta fram till 1932 då Krystyna gifte sig med Edmund S. Edmund arbetade som affärsman innan han blev officer i motståndsrörelsen; Hemmaarmén, Armia Krajowa som den heter på polska. År 1939 genomgick Krystyna en utbildning i sjukvård samt gick med i polska Röda Korset.

År 1942 deporterades både Krystyna och hennes make till koncentrationslägret Auschwitz eftersom de var medlemmar i motståndsrörelsen.

Enligt Auschwitz egen hemsida, http://auschwitz.org, sköts Edmund S till döds den 8/9 1942. Han blev skjuten därför att han var med officer i polska Hemmaarmén, Armia Krajowa. Den 18 januari 1945 blev Krystyna tillsammans med sina medfångar transporterade till ett annat koncentrationsläger, Bergen-Belsen, där de befriades av engelsmännen. Hon fick stanna kvar i lägret till den 15 juli 1945, då hon skickades som repatriand, för att tillfriskna, till Sverige och sedan återvända hem. När Krystyna anlände till Malmö, som var första anhalten i Sverige, fick hon tillbringa nära två veckor i karantän. Den 22 juli 1945 kom Krystyna till Örebro beredskapssjukhus.

Krystyna önskade resa tillbaka till Polen snarast möjligt och i väntan på besked arbetade hon på Hålahults Sanatorium med okänd lön. Krystyna hade även en son i Radom vid namn Jatzeck S. Det är nog anledningen till att hon vill återresa till Polen. Krystyna återvänder till Polen sent 1945 eller tidigt 1946.

Källor: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet, www.auschwitz.org

Av: Freddie 9E, vt 2012