Roza D

Roza föddes den 19 november 1931 i Berzanef, Rumänien. Hennes far var en köpman vid namn Aizik D som föddes 1897. Hennes mor hette Roise D, född Gluser, och dog i början av maj 1944. Hennes broder tjänstgjorde i den Ungerska armén i 4 år och hon hade därefter inte hört något om honom. Hon hade även två systrar som dog i Bergen-Belsen 1945 och en yngre bror som blev mördad i Auschwitz.

Roza hade gått 4 år i folkskola innan hon och hennes familj arresterades den 4 maj 1944. Först så fick hon komma till Auschwitz där hon splittrades ifrån sin familj. Två och en halv månad efter ankomsten till Auschwitz så fördes hon vidare till ett arbetsläger i Hunsfeldt, där hon arbetade om nätterna i en ammunitionsfabrik. Den 27 december förflyttades hon till ett läger i Gross-Rosen för att sedan flyttas till ett annat läger i Mauthausen. Roza fördes slutligen till Bergen-Belsen där hon insjuknade i tyfus. Räddningen kom genom Engelsmännen som förde henne till ett sjukhus i Bergen. Hon kunde sedan, genom svenska Röda korset, ta sig till Malmö den 4 juli 1945. Där låg hon i karantän i 6 veckor och efter det så sändes hon till Beredskapssjukhuset i Örebro.

Roza friskförklaras den 27 september 1945 och bodde sedan hos en svensk familj medans hon gick i en flickskola i Örebro. Genom det röda korset så sökte hon efter familjemedlemmar vid liv och hittade snart en farbror i Palestina. Det ordnades så att hon kunde gå på ett judiskt skolhem i Norrköping. Hon stannade i Sverige ända fram tills 1947 då hon åkte till Marseilles. Den 23 mars 1948 försökte hon att ta sig illegalt till Israel men blir deporterad till Cypern. Roza spenderade tre månader där men lyckades tillslut ta sig till sin farbror i Israel.

Polisen mm

Roza D till vänster om vaktmästaren Ingemar Karlsson . Bilden tagen utanför Engelbrektsskolans beredskapssjukhus 1945.

Iphone 14 350

Roza D med sin svenska ”fosterfamilj” innan hon lämnar Sverige.

Källor:

Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

www.yadvashem.org

Kristoffer Wizell 9A, vt 2016