Gettot i Tarnow

Jag har valt att fördjupa mig om gettot i den polska staden Tarnow som senare kom att bli ett getto styrt av nazisterna. Detta getto låg cirka 70 kilometer öst om Krakow. Innan kriget bodde det runt 15 600 judar här. Dessa utgjorde ungefär 50 procent av Tarnows befolkning. Det skulle efter gettot komma att bli mycket färre. Det var här Dorothea W spenderade en del av sitt liv under tvångsarbete 1943. Hon lyckades dock fly utan att varken bli deporterad eller mördad.

Tyskland bombade Tarnow först den 3 september 1939, alltså 2 dagar efter invasionen av Polen. Judar var även tvungna att bära den beryktade judestjärnan på armen från december 1939. Man deporterade Judar från Tarnow till olika koncentrationsläger, den första deportationen skedde den 14 juni 1940. Då flyttades 728 fångar. Dessa, och många andra, transporterade man till koncentrationslägret Auschwitz.  Det var ingen tvekan om att Tarnow ett getto sen begynnelsen av kriget, men det vart först presenterat som ett formellt getto i mars 1941. Det var också runt denna tid som judarna fick det allt märkbart sämre. De var till exempel tvungna att lämna ifrån sig alla sina värdesaker.

Gettot var indelat i två olika delar, del A och del B. I del A hälls män, kvinnor och barn fångna med en ålder högre än 12 år. I sektion B hölls män, kvinnor och barn under 12 år. Dessa getton skildes åt med ett stort trästaket. Det var förbjudet att gå fritt mellan dessa sektioner. Man samlade även in fångar från andra getton och områden till Tarnow.

I augusti 1943 hade nazisterna ett möte, de bestämde sig då för att förstöra gettot i Tarnow. Den 3 september skedde operationen, 200 SS-män stormade gettot. De överlevande 11 000 judarna blev transporterade till olika döds-  boch koncentrationsläger, 8 000 till Auschwitz och 3 000 till Plaszow. Ledare för denna invasion var SS- Haupsturmführer. Amon Göth som personligen dödade ett flertal judar på plats med sin revolver. I slutet av 1943 förklarades Tarnow ”Judenrein” eller fritt från judar. Majoriteten hade blivit dödad av Tyskarna. Dorothea W och hennes man Pinkas hade sannerligen fått reda på detta i tid och hann därför fly från gettot och gömde sig hos en bonde i byn.

Källor:

http://www.deathcamps.org/occupation/tarnow%20ghetto.html

http://www.holocaustresearchproject.org/nazioccupation/tarnowdeport.html

Av: Erik Engstrand 9D, vt 2012