Dachau

Dachau var det första nazityska koncentrationslägret. Det låg 15 kilometer nordväst om München i en nedlagd ammunitionsfabrik. 20 mars 1933 gick Heinrich Himmler ut med att lägret skulle ha 5000 fångar. 22 mars ankom de första fångarna till Dachau. De bevakades av polisen tills SS tog över i april. En man med namn Theodor Eicke var den som startade och organiserade lägret. Det man ville ha ut av lägret var att sprids skräck i Tyskland för att tysta de om vad nazisterna gjort. Theodor Eicke blev senare blev inspektör för alla andra koncentrationsläger i Tyskland.

I lägret Dachau satt det knappt några judar. Det var mest politiska fångar som var mot nazisterna. De judar som kom dit var kända motståndare till nazisterna. Famnas även kriminella och romer.

Efter den 9:e november då kristallnatten varade kom 10 000 fångar till Dachau från många olika koncentrationsläger i Tyskland. Dachau fanns i 12 år och hade 200 000 fångar. Det sägs att det var 30 000 dödsfall i lägret under förintelsen men var antagligen fler. De flesta av de dog av hungersnöd och sjukdomar. Fanns även vissa som blev skjutna. Gaskamrarna i Dachau användes aldrig till att döda människor. Amerikanska trupper tog över Dachau 29:e april 1945.

Källa: www.levandehistoria.se

Jakob Forsberg 9A 2016