Etel B-S

Etel föddes 9 april 1912 i Humenné,  Tjeckoslovakien. Hon bodde med sina föräldrar, Ignatz (född 1867) och Fani (född 1867) Schlesinger, 2 bröder och 4 systrar. En bror ska ha flyttat till Amerika för när Etel kom till Sverige så hade hon som önskemål att få åka till Amerika till hennes bror och farbror. Man kan anta att han flyttat dit innan Förintelsen. Pappan dog redan innan kriget.

Som liten bodde Etel i sitt familjehem och fick gå i både folkskola och gymnasiet för att sedan avsluta med 1 år i handelsskola. När hon pluggat klart fick hon anställning på ett kontor i Hummené, senare blev hon affärsinnehavarinna. 1937 gifte Etel sig med Dezider B (född 1902) och hon blev Etel B, de flyttar sedan till Secovce. 2 år senare, 1939, så får de en dotter som får heta Judit.

23 december 1944 blir hon arresterad och förs till ett läger i Tjeckoslovakien, efter ett par veckor förflyttas hon till Ravenbrück. I slutet av februari 1945 flyttar man henne till koncentrationslägret Bergen-Belsen, där inne får hon fläcktyfus och flyttas till ett sjukhus i Bergen av engelsmännen. Hennes man Dezider fördes till Polen den 28 februari1942. Dottern som bara var 5 år fördes också till läger i maj 1944. Det finns inga tecken på att maken eller dottern överlevde.

I juli månad fördes hon av Svenska Röda Korset till Sverige och ankommer till Malmö 11 juli. Den 2 augusti 1945 ankom hon till Lund och då hamna hon på Råbyskolan. Till Örebro får hon komma den 21 augusti och en dag senare läggs hon in på Engelbrektskolans beredskapssjukhus.

Etels familj finns nästan ingen information om, det man vet är att hennes mamma Fani arresterades i maj 1944 och fördes till Tyskland. Vad som hände med Fani och resten av familjen vet man inte men man kan anta att de dog i olika koncentrationsläger. Den ända familjen som man känner till som är kvar är brodern och farbrodern i Amerika.

På Yad Vashems databas över Förintelsens offer så tror jag att jag hittat Etels mamma, men där står inget mer än att hon dog i Förintelsen. Om övriga släktingar finns ingen information.

Under vistelsen i Sverige behöver hon aldrig arbeta, hennes bror S.H Schlesinger försörjer henne med pengar.

28 december 1945 åker hon till en konvalescentförläggning i Konga, den 25 januari 1946 flyttas hon till ett utlänningsläger i Tingsryd-Konga. Den 30 april utreser hon från Sverige, sannolikt åker hon till Amerika till sin bror eftersom det var dit hon önskade åka.

Enligt ett dokument från 1969 bor hon i Long Beach i New York, i dokumentet så har hon skrivit om sin mors död. Hon verkar också ha bytt efternamn till Weisz förmodligen för att hon gift sig på nytt. Dokumentet är daterat 10.12.1969.

Källor: Dossier Stetens utlänningskommission, www.Yadvashem.org   Text av Lina Munkvold 9D och Astrid Didriksson 9E 2012