Felicija F

Felicija F föddes 4 juli 1912 i Lodz, Polen. Hon växte upp där tillsammans med sin pappa Szmul P F, sin mamma Sara F och sina två bröder. Felicija gick fyra år i folkskola och en fem år på gymnasiet. I mars 1937 gifte hon sig med kontoristen Mojzesz C. Under sin tid tillsammans jobbade Felicija som korrekturläsare på ett tryckeri. När han deporterades är oklart men han dog troligen i tuberkulos under vistelse i ett koncentrationsläger.

1939 flydde hennes två bröder till Sovjet Unionen i hopp om att slippa förföljelse. Efter flytten har hon inte hört från dem och hon antar att de blev dödade, antingen direkt vid ankomsten eller efter att de hamnat i arbetsläger. I juli 1942 försvann även båda hennes föräldrar. De blev avrättade, troligen med nackskott.

På grund av sin judiska börd blev Felicija F arresterad 25 april 1943. Hon skickades då till förintelselägret vid Lublin, massmördarfabriken Majdanek. Hur länge hon var där kunde hon inte ange i polisförhören vid ankomsten till Sverige. Därefter skickades hon mellan olika mindre läger i Polen, bland annat koncentrationslägret i Radom där hon var i 14 månader. Från Radom skickades hon till Auschwitz där hon var i två månader. I Auschwitz tappade alla deporterade sitt namn och man fick i stället ett nummer intatuerat på sin vänstra underarm. Felicija F fick nummer 24532. Efter en tid förflyttades hon till Ravensbrück som var beläget i norra Tyskland. Ravensbrück var det största lägret endast för kvinnor. Felicija sependerade sedan en kort tid i Malhof.

Den 25 april 1945 släpptes Felicija F ut ur lägret Malhof. Där ifrån hämtades hon med det svenska Rödakorsets vita bussar. Dessa operationer leddes av greve Folke Bernadotte. Från början var de menade till att bara ta med skandinaviska fångar men vi ankomsten beslöt de att ta med så många som möjligt. När hon anlände till Sverige 28 april 1945 vägde hon 40,2 kg och blev inkvarterad på beredskapssjukhuset i Lund. I Lund befann hon sig tills hon åkte med tåg till Örebro 25 maj. Hon blev friskförklarad från hepatit och gulsot på Engelbrektsskolan 6 augusti 1945. Hon bodde kvar på beredskapssjukhuset till 28 december, hon arbetade även där som städerska för en lön på 50 kronor i månaden. Efter sin tid på sjukhuset flyttade hon till Storgatan 8 i Örebro. När Felicija bodde där jobbade hon på skofabriken J.Pehrsson & co och sedan på Pappersbruket i Örebro.

I juli 1946 fick hon tillåtelse att flytta till Stockholm. Där arbetade hon hos L.M Ericsson. I april 1947 var hon åter i Örebro och jobbade på skofabriken igen. Hennes vistelse i Örebro blev inte särskilt långvarig. I oktober 1947 återvände hon till sitt hemland Polen. Felicija F hade även planer på att emigrera till USA.

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Lina 9A vt16