De vita bussarna

De vita bussarna leddes av den svenska greven Folke Bernadotte, som hade i ändamål att tillsammans med räddningsaktionen Röda korset rädda skandinaver i slutet av andra värdskriget. Där av danskar och norrmän som satt i tyska koncentrationsläger. Namnet på de vita bussarna kommer efter att bussarna var vita med röda kors på taket, sidan, fram och bak. Bussarna såg ut på detta vis därför att man inte skulle bli tagna för militära mål.

Röda korset lyckades rädda cirka 15 000 skandinaver och folk av andra nationaliteter från koncentrationslägren mellan mars och april år 1945. Därefter räddades ytterligare 10 000 personer under maj och juni år 1945 efter den tyska kapitulationen. Totalt räddades närmare 30 000 personer från koncentrationsläger i Tyskland, tack vare Röda korset och den svenska regeringen.

Skandinaver var prioriterade högst upp men om det var möjligt skulle man även ta med kvinnor och barn. Om det sedan fanns plats med ännu fler personer skulle man ta med andra människor av olika nationaliteter som behövde hjälpen.

Källor: Wikipedia

Linnea Nygren 9E, vt 2012