Bergen Belsen

Bergen-Belsen, även kallat bara Belsen, var ett koncentrationsläger i det nazistiska Tyskland under andra världskriget. Lägret låg i den tyska delstaten Niedersachsen som ligger sydväst om staden Bergen, därav sitt namn. Bergen-Belsen byggdes 1940 som ett läger för krigsfångar. I april 1943 upprättades lägret som ett genomgångsläger för judar. Det var dock bara ett fåtal av alla judar som nådde friheten genom utväxling. Bara efter första året torterades och dödades 20 000 sovjetiska fångar i Belsen. Två år senare i april 1943 tog SS-trupper över lägret och Bergen-Belsen blev ett koncentrationsläger. Omkring 70 000 människor dog i Belsen bara på 3-4 år. Bland dom dog även den kända Anne Frank och hennes syster Margot Frank, vilka dog i mars 1945. Trots att det främst var ett läger för krigsfångar så var den största mängden dödsoffer judar. Men det mördades också tusentals romer och homosexuella genom tortyr och svält.

Det fanns inga gaskammare alls i Bergen-Belsen så den största mängden massmord ägde rum vid andra koncentrations läger längre österut. Den metod som mest användes i Belsen var tortyr och svält. Det fanns heller inte möjlighet att gräva massgravar eller bränna liken, därför började man stapla liken i höger runtom i lägret. I slutet av 1944 och fram till då lägret befriades, blev Bergen-Belsen en slags slutstation för tiotusentals fångar som sändes ut på dödsmarscher från andra läger. Många säger att Bergen-Belsen var det värsta av alla koncentrationslägren, för att man långsamt plågades till döds istället för att snabbt bli ihjäl gasad.

Trots alla massgravar som SS grävde (som finns kvar än idag) så hittade de brittiska trupperna flera tusentals obegravda lik, när dom befriade lägret den 15 april 1945.  Britterna möttes även av nästan 60 000 svårt sjuka människor. Efter befrielsen jämnades Belsen med marken. Det var på grund av alla sjukdomar och och bakterier som kunde smittas, bland annat tyfus.  Idag finns det knappt någonting kvar från lägret. På platsen som koncentrationslägret en gång låg ligger nu ett minnesmonument, en minnespark och ett museum idag.

Källor:  http://en.wikipedia.org/wiki/Bergen-Belsen_concentration_camp http://www.kennethjansson.net/blog/2010/04/15/nar-bergen-belsen-befriades/ http://www.levandehistoria.se/forintelsen/fakta/bergen-belsen

Av: Viktor Aslaksen 9D vt 2012.