Rozja G.

Rozja föddes den 3 november år 1924 i Bedzin, Polen. Hon är uppväxt i föräldrahemmet med sin pappa köpmannen Fiszel G som föddes är 1898 och hennes mor Wita G som föddes den 1896. Rozja hade även en bror och en syster men namnen på dem går dock inte att hitta. Hennes far dog sannolikt i Auschwitz år 1943 och troligen hennes mor också.

 Familjen G arresterades den 1 augusti år 1943 på grund av att det hade judisk bakgrund. De fördes då till koncentrationslägret Annaberg i Schlesien, där de var i ca en månad. Från detta läger fördes Rozja (förmodligen själv) till ett arbetsläger i Neustadt och därifrån till ännu ett arbetsläger, Grünberg, där hon arbetade i väveriet. I mars år 1945 flyttades hon till koncentrationslägret Bergen Belsen. Hon insjuknade på detta koncentrationsläger och fördes därför någon gång i april till ett sjukhus i Bergen av engelsmän. Hon släpptes från detta sjukhus och fördes med hjälp av Röda Korset till Sverige och Malmö den 4 juli. Efter karantän i Lund kom Rozja till beredskapssjukhuset i Örebro den 22 juli, 1948. Där hon var kvar till den 28 december då hon flyttats till en förläggning i Konga.

Rozja anställdes den 3 december år 1945 som Skofrabriksarbetare för Skopfabrik AB Oscaria på Fabriksgatan 46-50 i Örebro. Där tjänade hon 48 kronor kontant i veckan. Den 13 augusti år 1946 blir hon anställd som sömmerska hos Schalsberg och Co i Landskrona, här tjänade hon ca 50 kronor per vecka.

Nu heter Rozja, Rose S. På grund av att hon flyttat från Sverige och förmodligen vill glömma sitt ”förra liv” och börja om på nytt. Hon reste ut från Sverige den 13/12 – 1948, men vart finns inte dokumenterat. Vi vet att hon flyttat till New York, USA då hon har skickat ett brev där hon säger att hon gärna skulle vilja ha sin medicinska bakgrund. I brevet så skriver hon sin adress, sitt nya namn och sitt förra namn.

”Now I am in need of my medical history, and would greatly appreciate if you could send it to me.” Citat från Rozjas brev. Hon skrev detta brev för att hon behövde få någon form av ersättning från den västtyska staten på 1960-talet.

Källa: Dossier Statens utlämningskommission, Riksarkivet

Av: Linnéa Nyängen     Klass: 9F  vt 2012