Stefania S.

Stefania föddes den 1 september år 1895 i Dobrzyn, Polen. Enligt polisförhöret i Sverige var hon endast 155cm lång, hade gråsprängt mörkblont hår, blågråa ögon, ett ovalt ansikte med rak och bred näsa. Hon är uppväxt i Warszawa med hennes mor Elisabeth, hennes far Adam som var tjänsteman samt 2 systrar och 2 bröder. Hennes mor och far var avlidna sedan länge och hennes syskon har man ej lyckats hitta någon information om, inte ens dess namn.

Hon har genomgått 6 klasser i grundskolan och 8 klasser i gymnasiet och därefter 2 år på lärarinneseminarium. Stefania erbjöds en anställning som lärarinna år 1939 vid ett gymnasium i Warszawa. Hon hade denna anställning enda tills kriget bröt ut. Hennes nästa anställning var hos en konsthandelsfirma i Warszawa som hon hade tills den 2 september år 1945. I samband med vedergällningsauktionen i samband med Warszawa-upproret år 1944 blev hon arresterad av tyskar och fördes till koncentrationslägret Ravensbrück och där var hon tills Röda korset kom den 26 april år 1945 och befriade och förde dem till Sverige. Den 29 april år 1945 anlände hon till Lund i Malmö, där stannade hon till den 10 juni 1945 och fördes sedan till beredskapssjukhuset i Örebro.

Hon har aldrig blivit straffad för någonting och har heller inte varit aktiv i en politisk organisation, hon är i politiskt avseende helt neutral enligt polisförhöret. Hon är polsk och följde den romerska katolsk lära.

Efter att ha kommit till Sverige så hade hon önskemål om att inte behöva återvända till Polen förrän sommaren 1946. Av anledningen att hon inte hade något hem eller några anhöriga kvar i livet. Närmare 200 000 olika polacker dödades under Warszawa-upproret och kanske lika många skickades till tyska läger. Hon fick efter en tid i Sverige en anställning som skofabriksarbetare på Läderutstansnings AB den 15 oktober år 1945 och tjänade där mellan 45:- och 50:- kronor per vecka. Den 14 december år 1945 fick hon en ny anställning på samma företag och tjänade 48:- per vecka.

Nu är Stefania död, hon dog den 12 januari år 1991 (96 år gammal), enligt en amerikansk hemsida. Hon levde då i Detroit, USA.

Källor: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet och Google-sökning.

Linnea Nyängen 9F vt 12