SO-intervju

Jag intervjuade Lars Mathiessen, han föddes i Köpenhamn år 1930. Han hade fyra syskon, två bröder och en tvillingsyster. Hans bröder lever inte längre, men tvillingsystern lever fortfarande. Han gick i en internatskola som låg vid flygplatsen. Skolan var likadan som nuförtiden sade Lars. Man fick ju mat av skolan men han sa att ibland så fick man inte potatis och det var ju konstigt eftersom potatis var det vanligaste man åt ju. Fritiden sade Lars att det inte var så annorlunda utan han var ute spelade med sina vänner, fotboll mest sade han. Man var ute och lekte hela dagen sen gick man hem till familjen.

Lars dåliga minner var till exempel när man såg tyskarna på gatan. Då vågade man inte gå ut och leka mer, utan man stannade inne. Han sade ju mest om kriget hur allt gick till,som till exempel att det gick bra för Tyskland i kriget och vi danskar gjorde inte motstånd eftersom dem hade en så stor och stark armé. Han sade att Tyskland köpte mycket varor från Danmark men dem betalade inte för varorna utan dem bara tog och tog. Danmark var för rädda för att göra motstånd. Tyskarna var också missnöjda med danskarnas jobb.Han berättade också hur röd himmelen hade blivit av alla bomber som hade kastats runt.

Han sade att tyskarna bestämde sig för att plocka in dem judar som fanns i Danmark år 1943 första oktober. Efter att en tjallare sa till danskarna att dem skulle attackera judarna så fick judarna försprång i två dagar om att kunna fly därifrån. Runt 500 av 7000 judar vart fångade, resten seglade med båt från Danmark till Sverige dem första tre veckorna i oktober 1943. Över 6000 hade checkat in sig till Sverige. Judarna som tyskarna hade lyckats fånga blev skickad till Therisienstadt, det var som ett litet fängelse fast för judar. Men Danmark lyckas skrämma Tyskland eftersom 10% av försörjningen fick Tyskland av Danmark. Danmark hade inge vapenmakt men dem var ändå viktiga för Tyskland. Senare med tiden säger han att Tyskland börjar tappa kontroll efter deras första förlust mot Montgomery, efter den förlusten förlorade Tyskland en stor del armé. När tyskarna backade till slut så blev allting tillbaks hur det var från början. Att tyskarna fick det bara värre och värre.

När Tyskland inte hade makt längre så flyttade tyskar därifrån eftersom dem var rädda för Ryssland. Runt 250 000 tyskar checkade sig in till Danmark efter deras förlust. Och han berättade också att alla tidningar om kriget fick tyskarna skryta om och ljuga.

Keneri 9C