Jehovas vittnen

Jehovas vittnen under andra världskriget

Det var många grupper av människor som fick lida grovt på grund av nazisternas syn på samhället. En av de grupperna var Jehovas vittne. Jehovas vittnen en slags kristen sekt som uppstod på 1870 talet. Alla Jehovas vittnen kan frasen: ”Nationalsocialismen är en rörelse som direkt tjänar människans fiende, Djävulen”. År 1933 fanns det ca 25 000 Jehovas vittnen i Tyskland.

Alla som var Jehovas vittnen vägrade uttala hälsningsfrasen ”Heil Hitler” för att de ansåg att Hitler ville bli något av en gudssymbol och det tyckte inte Jehovas vittnena om. Barnen fick också lida. De fick ofta utså förnedringar i skolan för att de vägrade göra Hitler-hälsningen och sjunga med i de nationalistiska sångerna. Tack vare detta tog det inte lång tid innan nazisterna började förfölja, trakassera och mörda de också. I början av 1939 hade de tyska nazisterna tagit 6 000 Jehovas vittnen till koncentrationsläger eller fängelsen. Många av dem kunde uthärda lidandet på grund av deras starka tro. De var övertygade om att deras lidande var deras ”arbete för Gud”.

Wolfgang Kusserow skrev ett brev till sin familj innan han skulle avrättas år 1942. ”Jag måste nu, som er tredje son och bror och bror lämna er i morgon bitti. Var inte ledsna, för den tid skall komma när vi kommer att vara tillsammans igen. Hur stor kommer inte vår glädje att bli, när vi alla är återförenade! Nu har vi ryckts ifrån varandra, och var och en av oss måste bestå provet; därefter kommer vi att bli belönade.”

Nazisterna ansåg att deras heliga skrift var den mest samhällsomstörtande av alla böcker. Många troende mördades på plats bara för att de hade små lappar med bibeltexter i fickorna. Alla fångar i koncentrationslägren hade olika märken på sina uniformer. Jehovas vittnen hade en rosa triangel.

Källa: Wikipedia (2012)

Av: Samuel Norgren 9D vt 2012