Margit F

Margit F föddes den 5 juni 1927 i Tiszafüred, Ungern. Där växte hon upp tillsammans med sin judiska familj. Hennes pappa Laszlo F var snickare i staden och hennes mamma Sarlota F var hemma fru, precis som många andra fruar på den tiden. Margit hade även tre syskon, två äldre bröder och en syster. Familjen bodde kvar i Tiszafüred i 17år och Marigt och hennes syskon gick i folkskola där. Margit tillbringade sammanlagt 8 år i skolan. 4 år i folkskola och sedan ytterligare 4 år i borgarskola. Därefter utbildade hon sig till frisör och fick jobb redan vid 14 års ålder. Hon arbetade sedan som frisör i 3 år, tills hon blev deporterad till ett koncentrationsläget.

Margits pappa Laszlo F föddes den 5 juli år 1899 i Tiszatarjan, Ungern. Laszlo var son till Leopold F och Fani nee Krausz. Det är okänt om han hade några syskon. Laszlo mördades i Auschwitz någon gång i juni år 1944. Hans hustru Sarlota S (som sedan gifte sig med Laszlo och tog hans efternamn) föddes i Tiszafüred den 5 mars 1989. Sarlota var dotter till Zsigmond S och Cili L. Även Sarlota mördades i Auschwitz i juni 1944. Detta är enligt Yadvashem databas över förintelsens offer.

I juni 1944 blev Margit deporterad till ett koncentrationsläger, Auschwitz. Hennes mor och 17-åriga broder dödades i krematorium. Fadern och Margits andra broder fördes till arbetsläger. Där stannade Margit i fem månader för att sedan bli transporterad till Bergen Belsen, ett koncentrationsläger som låg i Niedersachsen, Tyskland. Hennes syster blev kvar i Auschwitz. Margit säger att när hon kom till Bergen Belsen i december vägde hon drygt 40 kg. Om möjligt så var det sämre förhållanden för Margit i Bergen Belsen än i Auschwitz. Hon blev kvar i Bergen Belsen ca sju månader. Hon vet ingenting mer om sina släktingar.

I slutet av andra Världskriget åkte hundratals frivilliga män från Sverige med vita bussar, deras uppgift var att få hem så många skandinaviska fångar som möjligt. Den 4 juni 1945 nådde bussarna fram till Bergen Belsen, där Margit satt fångad. Fast att svenskarnas uppgift var att bara få hem skandinaver, bestämde dom sig för att ta med så många judar som möjligt också. Margit var en av de judiska koncentrationsfångarna som fick följa med till Sverige.

Först fördes hon till Malmö för att bli förhörd av polisen, samt för att kolla hennes hälsa. Margit stannade i Malmö drygt 1 år. Den 24 maj 1946 åkte hon tillsammans med flera kvinnliga fångar till Örebro. Den 22 augusti 1945 kom hon till Örebro beredskapssjukhus, på Engelbrektsskolan, som gjorts om till ett sjukhus för att ta emot koncentrations fångar. Den 23 november fördes hon till vilolägret på Loka brunn. När Margit först kom till Sverige vägde hon endast 29 kg och kunde inte stå. Men efter bara något år hämtade hon sig och gick upp 22 kg.

Margit stannade på Engelbrektsskolans beredskapssjukhus till den 1 december 1945 och jobbade på Oscara skofabrik. Hon tjänade endast 60-70 kr i veckan, vilket idag motsvarar, enligt en källa

1 200-1 400 kr i veckan. därefter lämnade Marigt F Sverige till okänd plats den 24 juni 1946. Hon var troligtvis den ända överlevande från hennes familj.

 

Källor: Dossier Statens utlänningskommission, Rikasarkivet

http://db.yadvashem.org/names/nameDetails.html?itemId=5832782&language=en

http://db.yadvashem.org/names/nameDetails.html?itemId=5832796&language=en

Av: Viktor Alaksen 9D vt 2012