Jozca B

int6

Jozca var född 11 november 1930 i Petrowo selo, Jugoslavien. Hennes föräldrar var Samuel (1895) också  från Petrowo selo, Jugoslavien och hans hustru Paula (1900) ifrån Ilok. Hon är uppväxt i föräldrahemmet. Jozca studerade i hemorten Subotica, hon gick fyra klasser i folkskola och tre klasser i borgarskola. Hon hade även en syster som hette Mira, men om henne vet vi ingenting.

Den 15 juli 1944 fördes hon till Auschwitz tillsammans med sina föräldrar, syster och bror. Systern och hon blev skilda från resten av familjen och såg dem aldrig mer efter det. Systern avled senare i en transport till ett annat läger. Jozca var i Auschwitz i fem månader och fördes sedan vidare till Belsen-Bergen och var där i fyra veckor. I Auschwitz:s arkiv finns en notering om att tyskarna tog blodprov på henne 29 september 1944, vad detta betyder vet vi inte, kanske genomfördes medicinska experiment. Hon blev senare förd till Braunschweig och där tillsammans med andra fångar fick hon vara med om uppröjningsarbete. I januari 1945 fördes hon till ett arbetsläger vid Bendorf och arbetade i en flygmaskinsfabrik och i mars vidare till koncentrationslägret Ocksenzol, där var hon kvar till hon blev omhändertagen av Svenska Röda korset som tog henne till Sverige.

Jozca kom till Sverige 4 maj 1945 till Lund och kom sedan fram till Örebros beredskapssjukhus den 25 maj. 6 augusti 1945 friskförklarades hon och var därefter ”arbetsför”.  Den 16 oktober 1945 får hon en permission från Örebro och åker till Dr. E Lipschutz i Sundsvall och har tillstånd att vara där i en månad. Hon erhöll 60 kr från den Jugoslaviska legationen i Stockholm under sin tid som sjuk.  Den 29 december 1945 bor hon på Sjöberga barnhem i Knarsebo tills hon förs vidare till Sjöberga internatskola den 7 januari 1946. Fyra månader senare, den 8 maj 1946, befinner hon sig i Visingsö och 31 maj samma år börjar hon på Hösvikens internatskola i Klockarvedja. 18 september 1946 befinner hon sig i Läckeby. Två år senare, den 22 maj 1947, utreser hon till Polen. Vart hon sedan tar vägen vet vi inte men dokumentspår tyder på USA eller Chile, där det fanns en släkting.

Ulla Britta Pålsgård berättar:

”Jozca var en utav de flickor som kom från kriget och flyttade in med andra flyktingar på skolan. Jag tyckte att Jozca var eländigt klädd så hon fick en uppsättning kläder vilket min mamma inte tyckte om. När vi provade kläder kommer jag ihåg att Jozca inte ville att någon skulle se, hon hade väldigt kort hår och hade koppärr på hela kroppen. Jozca ville en dag visa mig hur det såg ut där hon bodde så de smet in (det var egentligen olagligt för mig att vara där). Jag kommer ihåg att det var otäckt, det stod många sängar i skolsalarna och även i korridorerna och det var en del som låg och skrek, många var nog inte helt friska i huvudet. Frisyrerna var stubbade och Jozca hade ett nummer intatuerat vilket visade att hon kom från Jugoslavien.”

Källor: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet, mailväxling med Auschwitz museum,Intervju med Ulla Britta Pålsgård 2011.

Av: Gry Hammarlund 9D och Adam Gustavsson 9E vt 2012