Itka B

Itka B föddes 24 oktober 1926 i Lodz, Polen. Hennes föräldrar hette Aron B och Brandla B. Aron var vävare och de var båda födda år 1895. Itka hade tre systrar och tre bröder.

Itka Buppfostrades av hennes föräldrar och när Hon var 6 år började hon i folkskola. Sedan tvingades hon arbeta i en konfektionsfabrik tills hon 8 augusti 1944 arresterades för sin judiska tro och fördes till Auschwitz. Efter 12 dagar där fördes hon till ett arbetsläger i Sasel (en del av Hamburg). Sedan skickades hon till Bergen-Belsen i april 1945. Hon skickades till ett sjukhus i bergen på grund av hennes tyfus. Itka B släpptes ut ur sjukhuset i bergen och sedan med hjälp av röda korsets försorg, fördes hon till Sverige som ”repatriandi” – det vill säga att hon när hon tillfrisknat skulle återvända till sitt hemland. Itka kom till Malmö i början av juli 1945. När hon kom dit fördes hon först till nya lungkliniken i Malmö men sedan var hon i Örebro på beredskapssjukhuset och Fernaderska skolan. Där var hon tills hon blev friskförklarad 16 oktober.

Itkas pappa dog 1940 men hennes mamma och två av hennes systrar fördes till Auschwitz med henne. Hon vet inte vad som hände med dem efter att hon förflyttats till Sasel. Itkas tredje syster flydde 1940 tillsammans med sin make till Ryssland. Hennes tre bröder fördes till Tyskland.

Itkas framtidsplaner var att återvända till Polen om hon erhöll underrättelse om att några av hennes anhöriga levde, annars ville hon stanna i Sverige, vilket hon gjorde. Hon flyttade till Karlstad med sin make 1947 där hon började arbeta som sömmerska på en fabrik där hennes make, Dawid också arbetade. Itka jobbade med det till 15 februari 1948 då hon fick grossess. Itka valde ändå sedan att lämna sverige och åkte till Israel med sin make 1949.

Itka B och Dawid fick en son och flyttade tillbaka till sin hemstad Lodz. Sonen klarade inta av klimatet där och dog så Itka och Dawid bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige

Källa:

Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Alice 9a, vt 2016