Janina K

Den 11 mars föddes Janina K i Posen, nuvarande Polen. Hon var dotter till en affärsman vid namn Wincenty K och hans hustru Pelaga. De var båda föda 1881. Hennes uppfostran kom däremot ifrån föräldrahem. Hon hade även två syskon, en bror och en syster men hon vet dok inte om de lever eller vart de befinner sig, men hon vet att föräldrarna är nu dess värre borta. Janina har jobbade som sköterska efter att gått 3 år i folkskolan och därefter studerade hon vidare, cirka 8 år, på gymnasiet. Två år senare hamnade hon in sjuksköterskeskola och senare gick hon vidare till universitetet för att studera sjukvård.

Jaina har inte haft något politisk inställning förutom när hon skötte om polska patrioter under ”Warsawaupproret” år 1944. I koncentrationslägret Stutthof som ligger vid Danzig blev hon förd av tyska SS, samma år i oktober på grund av att hon hjälpt de. Med båt blev härifrån förd Flensburg som ligger i Tyskland för att senare tas till Sverige. Hennes ankomst blev den 11 maj 1945 genom att Röda Korsets försorg utsläppt ur koncentrationsläger och även fixade båten som tog henne och andra koncentrationsläger fångar hit.

Den 25 juli 1945 fick hon fick beskedet om att hon inte var smittad av någon sjukdom i Engelbrektsskolan i Örebro och att hon kan återgå till arbete. Därför bor hon i Stockholm och försätter med sitt egna jobb fast på BB och är tacksam över det, med tanke på att det yrket står på så hög nivå i Sverige.

Hon har tyvärr inte fått något brev från sin familj och det är orsaken till att hon inte vill återvända.

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Jad 9A vt 2106