Eva G

Eva föddes den 22 augusti 1925 i Kosice i Tjeckolsovakien. Hon var dotter till handelsresanden Adolf Grün som föddes en 31 december 1938. Hennes mamma hette Gizela och född i efternamnet Trattner, hon föddes den 7 augusti 1908. Eva hade också 4 syskon, en syster och tre bröder. Eva uppfostrades i föräldrar hemmet, och har gått 5 år i folkskola sedan tre och ett halvt år i gymnasium efter det läste hon också ett och ett halvt år privat.

Den 21 maj arresterades familjen på grund av deras judiska tro. Alla arresterades och fördes till Auschwitz, förutom ena brodern för att han var soldat i den ungerska armén mot Ryssland. Först fördes Eva till koncentrationslägret Auschwitz den 21 maj med familjen, där var hon i 9 veckor. Sedan fördes hon vidare till ett arbetsläger i Hunsfeld i närheten av Breslau, där arbetade hon i en ammunitions-fabrik. Ett halvår senare fördes hon till Gross Rosen, sedan till Matthausen och till sist Bergen-Belsen. Hon blev utsläppt genom svenska Röda korset och förde dem till Malmö den 8 juli 1945.

Vad som hände med Evas familj vet man inte så mycket om, förutom att systern och en av hennes bröder återvände till hemstaden Kosice enligt brev hon fått av dem. Eva kom till Sverige 8 juli 1945 då hon kom till Malmö sedan efter det åkte hon till Örebro då hon kom till beredskapssjukhuset. Hon blev friskförklarad den 21 november 1945 då beredskapssjukhuset beslutade det. Efter det blev hon kvar i Sverige och blev skofabriksarbeterska i skofabrik Skandia i Örebro, där tjänade hon runt 45 kr i veckan.

En plan i hon hade inför framtiden var att åka tillbaka till hemstaden i Tjeckoslovakien så snart som möjligt. Tills dess vill hon jobba i Örebro som hon gjorde. Hon åkte inte tillbaka dit för hon hade skaffat sig ett bra liv här i Sverige med sin man. Hon gifte sig med elektrikern Leif Göte Rickard Råhlen den 31 december 1948, där med blev hon svenskmedborgare.

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Sandra 9A vt 2016