Björn – Historier om andra världskriget

Björn Nyman var född 1938 i Borås och är nu 78 år gammal. År 1959 då han var 21 år gammal flyttade han till Stockholm. Därefter flyttade han 1965 till Örebro, där han jobbade med tillbyggnad i Lillån. Björn minns inte så mycket från den tiden eftersom han endast var 7-8 år. Han levde ett normalt liv utan några seriösa svårigheter. Dock känner han till vissa små händelser från Andra Världskriget, men inget som har påverkat honom på något sätt.

Hans mamma jobbade som sömmerska och hans pappa var frisör. Hans pappa hade även jobbat som vakt i Dalsland under Andra Världskriget. Som sagt hade Björn inga bra minnen om hur det var på den tiden. Han hade fått höra ett par historier av hans pappa och hans farfar, som visste en del. Björn fick t.ex. reda på att hans pappas kusin hade blivit torpederad av en Tysk ubåt under Första Världskriget. Att det var en konstnär som hade flytt med en frisörska från Österrike, på grund av kriget. Och att det fanns en präst i Borås som hade åkt till Tyskland för att hjälpa tyskarna, men blev tyvärr sedan utvisad. Prästen organiserde ett Espelkamp i Borås, där Björns kusin var sekreterare.

Det starkaste minnet Björn har från när han 7-8 år, var då barn från Estland hade börjat i hans klass. De hade flytt från Estland för att helt enkelt stanna vid liv. De lärde sig svenska väldigt snabbt, och Björn hade redan blivit en väldigt bra vän med en av de. Efter ett par år så var de tvugna att flytta till Canada. De var rädda att ryssarna skulle komma efter dem. Ett annat starkt minne han har var då det hade flyttat in en pojke från Finland, som bodde hos Björns grannar i ungefär 6-7 år. Detta var p.g.a. Vinter Kriget, som var mellan Finland och Sovjetunionen. Det var tydligen ganska vanligt att vissa barn, ungdomar eller familjer flytta till Sverige, under den tiden.

I den skolan Björn gick i fick man inte höra något om kriget. De visste inte heller vad som pågick, eftersom de endast hade en radio hemma, som inte sände ut mycket information. Jag vet inte riktigt hur det var efter kriget i Sverige, eller där Björn bodde, men som Björn tolkar det upplevde han inget. Han säger att han hade ett bra, hälsosamt och normalt liv, som de flesta människorna nu för tiden.

Egna reflektioner

Det är väldigt svårt att förstå det judarna fick gå igenom i Europa. Det som hände under Första och Andra Världskriget har gjort en stor påverkan i nästan alla länder. Som tur var, gick Sverige inte med i kriget. dock är det väldigt hemskt att få höra och läsa historier om kriget, hur mycket folk led, hur många som dog och hur många som blev traumatiseade.

Själv så hoppas jag verkligen inte att detta kommer ske igen. Vi lever nu i en värld där ingen skulle tänka sig att något så hemskt kommer hända. Men man vet ju aldrig vad det finns för människor ute i världen och vad de har för tankar.

Eftersom Björn levde i ett område i Sverige där inte mycket hände, har han inte upplevt mycket alls. Men t.ex. de svenskar som bodde vid Norges eller Finlands landområde kanske de hade det lite svårare och jobbigare, dock är jag inte helt säker på att det var så.

Adiba Kasto 9C 2014