I min intervju så har jag intervjuat min farmor, jag har frågat henne om hennes minnen från 50-talet. Hon kommer inte ihåg någonting från andra världskriget för hon var bara tre år när det slutade. Min farmor Ing-britt är född 1942 i Karlskoga men bor nu i stan i Örebro. Hon bodde i Karlskoga med sin mamma och pappa och hennes tre syskon. Hennes pappa jobbade som rörmockare och hennes mamma på Domus och det kan man kalla Coopaffärerna idag. Ett av de vanligaste yrkena förr, som Ing-britt berättade för mig, var att vara affärsbiträde. När Ing-britt blev äldre jobbade hon som det och fick stå i kassan.
Ing-britts bästa minne från hennes ungdomsliv var att man sände upp hunden Lajka ut i rymden. Det var en riktigt häftig grej att man kunde skicka ut en hund ut i rymden berättar hon för mig. När jag frågade sedan om hennes sämsta minne så var det om Marilyn Monroes död. Min farmor gillade verkligen Marilyn, det hon gillade mest med Marilyn Monroe var hennes klädstil, den var riktigt snygg på den tiden säger hon.
Min farmor gick på Skrantaskolan och till vardags så brukade man få falukorv eller fisk till mat. När det gällde fester så brukade man få räkcocktails eller kalkon berättade hon. Skrantaskolan var strängare emot vad det är idag och min farmor hade aldrig skolkat från skolan någon gång och om man gjorde det så brukade man bli bestraffad. När man blev bestraffad så fick man antingen gå ut i korridoren eller prata med rektorn om vad man hade gjort. Relationen mellan lärare och elever var bra så länge man uppförde sig väl. Det var nästan samma skolämnen som vi har idag, några exempel är matte, religion och geografi.
Hon berättade att man var ungefär 20-25 år när man gifte sig på den tiden på 50-talet. Man kommunicerade på den tiden genom att skicka vykort, brev eller fasta telefoner. Ing-britt kommer ihåg att ”kobra telefonen” lanserades på 50-talet, man kunde skicka post under alla dagar förutom söndagar för då var det postfria dagar.
Olof Palme och Tage Erlander är dom två mest kända politiker som hon kommer ihåg. Olof Palme var väldigt känd i Sverige men också utomlands i andra länder kom hon ihåg. Innan Palme blev statsminister så var han handsekreterare åt Tage Erlander, hon berättade sedan att Palme ersatte Tage och blev själv statsminister för Sverige.
På deras fritid så brukade min farmor och hennes kompisar hitta på massa grejer, dom brukade kasta kula, hoppa hage och hoppa hopprep och sen träffades man i lekparken och stod och pratade med varandra. Sen när man blev lite äldre så började man att tjuvröka. Mobbning fanns inte under hennes skoltid som det finns i dagens samhälle.
Min farmor tyckte mycket väl om kvinnornas klädstil och den stilen var att de hade klänningar, kjol eller långbyxor som var favoriter, det var viktigt att kläderna skulle matcha med varandra. Männen hade antingen kostym på sig eller t-shirt med skinnjacka och jeans.
Reflektioner
Det jag har fått höra från min farmors barndom är en helt annan sak jämfört vad det är idag. Ett exempel är att under hennes barndom så fanns det inte så mycket att göra, nu i dagens samhälle så finns det betydligt mycket mer att göra. Vi har ju fötts i den tiden då all modern teknik kom till världen, t ex smartphones, datorer och andra saker. Vi har mer saker att göra nu för tiden men vi sitter mer still och är mer inomhus än förr och det är nog inte så bra för kroppen i längden förstås.
William Eriksson 9C