Koncentrationslägervakt eller inte?

Skyldig eller inte?

Den 25 september 1945 fick polisen ett telefonsamtal från överläkaren på beredskapssjukhuset på Engelbrektskolan i Örebro. En av patienterna tycktes känna igen en kvinna som SS-vakt från koncentrationslägret Ravensbrück bland patienterna. Hon utreddes efter det och trots att hon varken blev dömd eller oskyldighetsförklarad så utvisades hon ur Sverige.  Nu tänker vi djupdyka i utredning och ge vår syn på saken. Var hon skyldig eller inte?

Måndagen den 24 september kom Lydia C en polsk medborgare och en utav sjukhusets intagna till Lina S(österrikisk medborgare också en utav patienterna) och berättade att det fanns en tyska som Lydia kände igen som SS-kvinna från Ravensbrück. Med tanke på det Lyda C hade berättat gick Lina S in till kvinnan för att se om även hon kände igen henne. Det gjorde hon men var inte helt säker på sin sak. Ansiktsdragen var väldigt lika men SS-kvinnan hade haft långt hår och patienten hade kort, men det kunde ju vara klippt.

Lydia C berättade också att hon hört att en polska som hjälpt till med städningen blivit kallad ”polnische scwein” av kvinnan.  När Lydia fick höra det blev hon arg och gick in i salen och frågade vem det var som hade kallat polskan för svin. Hon säger då att kvinnan sa, ”du är också ett polskt svin”. När hon tittade på kvinnan igenkände hon henne genast som en utav SS-kvinnorna från Ravensbrückoch hon anser sig vara helt säker på sin sak.

Erna R som den här misstänkta kvinnan heter, förhördes och att hon skulle vara SS-kvinna skulle bara vara falska rykten. Hennes förklaring till varför patienterna anklagade henne, låg helt enkelt i att det skulle skett en förväxling utav en person. Att det måste vara någon som liknade henne. I lägret Bergen-belsen finns det däremot ett vittne som säger att hon var en fånge och behandlades som alla andra. När hon fick frågan om hon kunde minnas namnet på några av sina medfångar i Ravensbrück kunde hon bara ett, Edit W, en gammal skolkamrat till henne. De åkte i olika transporter från Ravensbrück så hon visste därför inte var hon tog vägen. I Bergen-belsen lärde Erna känna en ungerska vid namn Katja. Hon visste inte hennes efternamn men hon trodde hon var inregistrerad i Sverige under nummer 7450 eller 7455. Hon var helt säker på att de två första siffrorna var rätt men när namnet kollades upp kunde man inte hitta någon Katja under de numren.  De kunde däremot hitta en Katja R under 2211. När Erna befriades från Bergen-belsen var hon väldigt sjuk. Hon hade vatten i lungsäcken, vitaminbrist och hennes ben var förvridna.

Det finns mycket som tyder på att Erna skulle kunna vara skyldig. Framförallt vittnena som känner igen henne från Ravensbrück. Det var flera stycken som var väldigt säkra på sin sak. Att hon inte heller kunde namnge fler än en person från Ravensbrück är lite misstänksamt.

Även om mycket saker tyder på att hon skulle vara en SS-kvinna finns det ändå saker som inte gör det också. Hennes livsberättelse är väldigt trovärdig och hon var väldigt sjuk när hon kom till Sverige. I Bergen-belsen finns det flera vittnen som säger att hon var en fånge precis som alla andra och är det egentligen troligt att hon först skulle vara SS-kvinna i Ravensbrück men sen inte vara det i Bergen-belsen?  Jag undrar också om det är möjligt att hon skulle ha hunnit blivit så pass sjuk under den månaden hon var i Bergen-belsen .  Att hon dessutom skulle ha kallat två personer polska svin behöver inte betyda att hon var SS-kvinna, det är någonting hon kan ha blivit påverkad av innan hon kom till lägret. Det var så det Tyska samhället såg ut och de åsikter som fanns i Tyskland.

Det är svårt att avgöra om Erna R var skyldig eller inte, men med tanke på att hon var så pass sjuk och att det är väldigt orimligt att hon skulle ha blivit det på en månad i lägret Bergen-belsen, så måste jag nog säga att jag tror hon är oskyldig. Möjligheten finns ju faktiskt som Erna påstår själv, att det var en förväxling utav personer.  Jag tror även det är lätt att reagera på likheter från lägren, i det här fallet vittnena som tyckte hon var väldigt lik den här vakten. Det är nog även möjligt att man påvverkas av vad andra tycker och också kan tycka sig känna igen personen när någon annan gör det. Tyvärr får vi ju aldrig veta sanningen om hur det var, vi kan ju bara spåna och tro.

Källa: Polisutredning i Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Av: Sofia Hjort 9F vt 2012