Lenke T

Lenke föddes den 17 juli 1925 i Glod i Rumänien. Hennes far hette Abraham T och han föddes 1885 och hennes mor hette Regina och föddes 1893. Lenke bekänner den mosaiska läran enligt polisförhöret.

Lenke växte upp i Glod och gick sju år i skola. Efter avslutad skolgång arbetade hon med hushållssysslor åt sin syster. Hon var ogift och hade inga barn. Lenke blev skickad till ett getto i Dragamirest och var där i 2 veckor. Sedan transporterades hon till Auschwitz där hon vistades i 8 månader. Där sysselsattes Lenke med att bland annat gräva skyttegravar. I januari 1945 fördes hon vidare till koncentrationslägret Bergen-Belsen där hon efter en tid insjuknade i tyfus. Lenke transporterades då vidare av engelskmännen till ett sjukhus i Bergen där hon släpptes fri i slutet av juni och transporterades till Sverige som repatriand av Rröda korset. Repatriand betyder att hon får vara i Sverige under ett antal månader och sedan måste hon lämna landet.

Det fanns många anledningar att komma till koncentrationsläger tex för att man var handikappad hade fel religion, var homosexuell mm. Lenke kom till koncentrationslägren endast på grund av att hon var jude.

Den 30 juni 1945 kom Lenke till Sverige. Hon kom till ett sjukhus i Malmö där hon låg i karantänsvistelse i tre veckor. Sedan flyttades hon till Örebro sjukhus där hon vårdades till de sista dagarna i december. Den första januari 1946 fick hon jobb som servitris på Rönninge vilohem i Rönninge sockan, men efter en månads arbete insjuknade hon och blev förbjuden att jobba av läkare. Det var på grund av vistelsen i Auschwitz och Bergen-Belsen som hon blev sjuk. Hon stannade kvar på vilohemmet till den 3 mars och genom en bekants medverkan åkte hon sedan till en kvinna i Gustavsberg.

1948 bodde Lenke i Landskrona och i juli sökte hon pass för att få åka till USA. Hon hade släktingar där som hon drömde om att få åka till och det hade hon sagt ända sedan hon kom till Sverige. Hon kom till USA den 31 december 1952.

Eftersom hon har varit i Auschwitz har hon ett nummer, A-7551, in tatuerat på vänster underarm.

 

Källa: Dossier Statens Utlänningskommission, Riksarkivet

Av: Agnes Stahle 9f, vt 2012