Oradea Mare gettot

Oradea, en stad i dåvarande Ungern där stora delar sedan skulle förvandlas till en fångenskap för stadens judar. Oradea Mare gettot låg i staden Oradea och användes under våren år 1944. Bortsett från Budapest gettot var Oradea Mare gettot det största i hela Ungern. Det bestod egentligen av två getton, det första var för Oradeas judar och det andra var för judar från landsbygden från ett dussin distrikt. Det första var det absolut största och hade ca 27 000 invånare till skillnad från det andra som hade ca 8000 invånare. Gettot var otroligt överbefolkat, Oradeas judar som motsvarade 30% av stadens befolkning fick leva på en yta som var en femtondel av stadens totala yta. I ett rum kunde 14-15 judar bo och i det lilla gettot hade man knappt tak över huvudet. Oradea Mare hade precis som nästan alla getton brist på både mat och dryck, därför var svält ett stort problem men även deras hygien. Omständigheterna var så dåliga så många dog och begick självmord i gettot. Inte nog med det så togs även elektriciteten och möjligheten att använda vatten ofta bort vilket inte direkt gjorde deras situation bättre.

Reglerna var som i andra getton mycket stränga. Att smuggla och att ha kontakt med någon utanför gettot var helt förbjudet. Man hade fasta tider för när man fick äta, frukost vid sju, lunch klockan tolv och middag klockan sex. Om man försökte fly, vilket nästan var helt omöjligt, blev man skjuten, det var alltså bara de judar som fått order om att lämna gettot som fick göra det. Majoriteten av människorna utanför gettot var antingen rädda, ovilliga eller ointresserade av att hjälpa judarna fly, men det fanns de som faktiskt hjälpte dem. Mannen som skrev på alla deportationer av judar flydde till USA med sin familj just innan befrielsen av Oradea Mare 1945 och levde där ostraffad tills han dog.

Efter att ha terroriserat, slagit och bestulit judarna på deras sista ägodelar och efter att judarna skickades för att arbeta mellan 25 maj- 3 juni 1944 bestämde man att de skulle pressas in i godsvagnar för nötkreatur för att sedan transporteras till Auschwitz-Birkenau. Det var mellan 80-90 judar i varje vagn som egentligen var till för 5-6 djur. De fick en hink med vatten i varje vagn som skulle räcka åt alla under den fyra dagar långa resan. Endast ett fåtal tyfussjuka judar fick stanna kvar på grund av att de hade en tid kvar i karantän. Oradea gettot tömdes med nio transporter, det började med en evakuering av brädgården den 23 maj. Den 28 maj började tömningen av själva staden. Den sista transporten lämnade Oradea den 27 juni. Totalt skickades 27 215 judar till förintelselägret Auschwitz. När kriget slutade var det runt 2000 överlevande som återvände i hopp om att hitta någon släkting.

Källor:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oradea_ghetto
http://www.tikvah.ro/en/holocaust/1944-in-oradea.html
http://www.jewishgen.org/databases/Holocaust/0109_Oradea.html

Felicia 9a
Vt 2016