Rakel K

Rachel K föddes den 2 augusti 1922 i Hida Yud, Cluy, Rumänien. Hennes föräldrar var Volf Mihai och Regina K, båda judar. Hon hade även 4 bröder och 3 systrar. Rachel blev uppfostrad i föräldrar hemmet och gick 4 år i folkskola och lika länge i borgarskola. Sedan gick hon ½ år i en kurs om sömnad. 1942 amputerade hon lilltån på vänster fot på grund av köldskada. Rachel var ogift och bekände den mosaiska läran.

I maj 1944 arresterades Rachel och hennes familj på grund av deras judiska börd. Rachel fördes till ett fångläger i Rumänien. Hennes föräldrar blev skickade till Auschwitz, men hon visste ingenting om deras öden. Den 3 juni 1944 flyttades hon till Auschwitz, där hon var i 4 dagar. Sedan sändes hon och 2 av sina systrar till Riga, där hon arbetade i en maskinfabrik. När hon hade varit där i 6 veckor kom ryssarna och tog över Riga. Då flyttades hon sedan till koncentrationslägret Stutthof och där var hon i 7 veckor.

Sedan var hon 8 månader i Stolp, som var ett arbetsläger, där hon hade det svårast av alla läger och sämst med mat. Hon jobbade oftast med att lasta järnvägs vagnar. Cirka 80 av 800 fångar överlevde. Från Stolp flyttades hon till Bulgraben som låg mellan den tyska fronten. Sedan flyttades hon tillbaka till Stutthof dit Ryssarna kom efter ett tag. Fångarna tvingades att gå ombord på ett skepp som tog de till ön Hella. Både Engelska och Ryska armén kom till även Hella till slut. Fångarna fick gå på ännu ett skepp, där de fick vara i 2 veckor. Tillslut så kom de till Neustadt, där de befriades 3 maj 1945. Hon anlände I Sverige, den 25 juni 1945, tack vare Röda korset.

När Rachel kom till Sverige hade hon tbc, tyfus och vägde ungefär 31 kilo. Hon vårdades på Örebro beredskapssjukhus från den 23 augusti till att sjukhuset stängdes den 28 december. Hon hamnade sedan på Konga konvalescenthem i ett år. Hon önskade att få flytta till Palestina där hennes syster var bosatt. Hennes andra två systrar kom också till Sverige från de tyska lägren. De var bosatta i Örebro och Borås. Men innan hon reste till Palestina så ville hon, tillsammans med sin syster som bodde i Örebro, åka till systern som bodde i Borås och för att hitta ett arbete. Systrarna lämnade Sverige den 11 april 1948 för att troligen fortsätta till Palestina. Hon gifte sig senare med en man som hette Yaskil.

Källa: Dossier Statens Utlänningskommisson, Riksarkivet

Av: Beatrice Bergman, klass 9D vt 2012