Ravensbrück

Ravensbrück var ett koncentrationsläger som låg i östra Tyskland. Lägret upprättades 1938 av SS. De olika grupperna som sattes in där var främst judar men även politiska fångar och romer. Totalt passerade 132 000 fångar genom lägret.

Under själva huvudlägret fanns 24 satellitläger. De flesta bodde i satelitlägrena. Lägerpersonalen bestod av både män och kvinnor. I lägret fanns även en utbildning för de kvinnor som ville bli SS-vakter. ”Utbildningslägret” lyckades bra och utbildade 3 500 som sedan skulle arbeta i diverse tyska läger. Kvinnorna fick mycket tuffa arbetsuppgifter och de grejor de tillverkade användes inom krigsindustrin. Arbetsdagarna var inte korta, de kunde ibland stiga upp til 12 timmar per dag.

Sommaren 1941 byggdes ett läger för män strax bredvid Ravensbruck. Det byggdes eftersom att kvinnorna inte hade några kunskaper inom yrken som t.ex. snickare och elektriker.

Det fanns mycket barn inne i Ravensbrück eftersom att kvinnorna tog med de. Runt 800 barn bör ha fötts i Ravensbrück. De barnen låg oftast inne i barackerna och fick ingen mat medan deras mödrar arbetade. Istället för att leka ”mamma, pappa, barn” så lekte lägerbarnen ”fångar och fångvaktare”. Det som hände inne på lägret var det enda barnen visste om vuxenliv.

Källa: levandehistoria.se

Vincent 9A