Eleverna om studieresa

Elevröster om studieresan 2010:

”Innan vi åkte till Polen så hade i alla fall inte jag ”fattat” att allt detta hade hänt, även om jag visste att det hade hänt. Jag tänkte att allt är bara en slags berättelse, eller att allting är väldigt överdrivet, men så kom vi dit, till Auschwitz. Jag vart chockad, och jag fick en förklaring i mitt huvud att allt detta faktisk är sant. Men ännu värre än vad man kan berätta med ord. Att vara där hjälper en att förstå.

Jag tror att förintelsen har gjort människorna lite räddare. För innan så tänkte att ingen skulle kunna komma på något så hemskt som ett folkmord, eller utrotning av en ”människosort”. Hur ska samhället vara? Ska vem som helst få komma in i landet? Nej, eftersom att Hitler inte tyckte det, eller att han inte ville ha några judar kvar alls, så tror jag att många ville tycka likadant. Den finns kvar ännu i dag, nazismen eller rasismen. Den ska vi akta oss för.

Genom en studieresa upplever man på något sätt historien, man lär sig bättre. Det var en resa som i alla fall gav mig nya tankar och funderingar. Så att man förstår att det verkligen har hänt. Se allting med egna ögon, att jämföra med bilder från förr. Det finns inget dåligt med sådana här studieresor. Att en elev har kunskap om hur, var och när förintelsen ägde rum är bra, men att få ”känna” historien är så mycket bättre.”

Clara, 16 år

 

”Efter resan i Polen så kunde man se mer framför sig hur det verkligen var. Vi fick se husen och kvarteren människorna levde i. Det stora lägerområdet där människorna försökte överleva, att vi har varit där det verkligen hände det är helt sjukt (ofattbart istället?)! Min tanke om förintelsen och folkmord har ändrats helt efter Polen. För nu har jag sett verkligheten, jag har på något sätt fått känna de höga stängslen, jag har fått se ”sängarna” som människorna försökte sova i på nätterna, jag har sett allt jag behöver se. Vilket gör att man nu lättare förstår mer hur det var för de stackars människorna. Att vara där väcker känslor! Att få se med egna ögon, platser där alla hemskheter ägt rum tycker jag känns mycket mer i kroppen och hjärtat än jag hade trott. Jag tycker alla elever bör få åka dit.  Det är en viktig sak att ungdomar lär sig att detta aldrig ska hända igen! Jag har lärt mig ”ALDRIG IGEN.

Ungdomar och elever ska åka på sådana här studieresor för att lära och se verkligheten. Det är inte bara elever som ska åka, alla ska åka för att se och lära. För när man är där känner man av allt, man känner energin runtomkring platserna, man känner sig ledsen men ändå glad att det är över. När man får se ”Saunan” med flera hundra bilder på barn och vuxna som dött då det är då man förstår det på riktigt. När man får se allt hår, alla skor, alla väskor, alla skedar, allt som har varit där inne då förstår man verkligen hur många som lidit och hur många som dött. När man står mitt i lägret kan man blunda och tänka att det var som en själv var där inne just då och inte kom ut till sina nära och kära. Det ser inte likadant ut, det är renare innanför stängslet, men det är precis där det hände för några år sedan. Det var inte längesedan egentligen, det är det som är helt sjukt! Så mina ord till samhället är, ”åk dit”, känn av den hemska känslan att vara där, se hur människorna fick leva i några månader eller dagar beroende på hur länge de klarade sig, se hur de sov, försök förstå hur de har lidit, detta är något som aldrig mer ska hända, detta är något vi måste föra vidare till barn och barnbarn så att alla verkligen förstår att man inte behandlar andra människor som ohyra. ”Åk dit!” Det går inte att glömma.”

Lina, 16 år

 

”Studieresan påverkade min syn på förintelsen genom allt vi fick se och verkligen förstå dessa hemska folkmord som ägde rum här. I Polen ser man fortfarande spår av vad som hände på gamla hus, monument och såklart alla dessa judiska gravar som nu inte har någon som tar hand om dem längre. Effekten i Europa är att det är nästan helt tomt på judar. Förintelsen påverkade samhällena genom att man utrotade ett helt folk, människor, familjer bara försvann. Förintelsen har hänt, kan hända på något sätt igen och därför måste vi lära oss om detta idag.

Alla elever bör åka på en sådan här resa för man måste vara där för att verkligen förstå vad som har hänt. Och om vi inte visar folk vad som har hänt där i verkligheten istället för på bilder så kommer folk förmodligen snart börja tvivla på att det här har hänt, och det får inte hända. Det är även en mycket bra resa på andra sätt för en klass. Så jag säger att det här är något alla ska göra.”

 Robin, 16 år

 

 ”När man åkte dit så fick man känslan och förstod mer vad det var som hade hänt än när man läser om det. Men det var inte lätt att förstå vad det var som hade hänt just på den platsen. Kunna fatta hur stort och omfattande det verkligen var och hur många som hade dött på en och samma plats. Och det är ännu svårare att förstå hur nazisterna kan ha kunnat få med sig alla människor på Hitlers idéer.

Det är bra för att eleverna får en verkligare känsla för vad som har hänt, annars kan det vara svårt att uppfatta hur omfattande händelsen var, och när man väl är med på studieresan så lär man sig mycket mer när man får se sakerna i verkligheten.”

Erik, 15 år