Etel K

Etel K föddes 1919 i Tiszaujlak i Ungern. Hennes pappa hette Marton och hennes mamma hette Regina. Hon hade även sex stycken bröder. Familjen var judisk. Båda föräldrarna var födda 1885. Etel har genomgått en åttaårig elementarskola. När hon var klar med skolan lärde hon sig att sy på en syateljé. Efter att hon hade lärt sig att sy började hon jobba som sömmerska.

På grund av att hon var judinna så blev hon sommaren 1944 arresterad och förd till koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Etel fick numret 12528 intatuerat på underarmen. Efter 6 månader i Auschwitz blev hon förd till ett arbetsläger i Braunschweig. Hon var även i flera olika mindre läger. Etel vet inte vad som vad som har hänt med hennes familj.

På sommaren 1945 när Röda korset kom och räddade vägde Etel 52 kilo. Hon hade även flera olika sjukdomar. Hon låg inlagt på beredskapssjukhuset men blev friskförklarad sjätte augusti. Då hade hon gått upp tio kilo och vägde alltså 62 kilo. Efter hennes friskförklaring börjar hon även jobba på ett centrallasarett som sjukvårdsbiträde. Hon fick 83 kronor i månaden. Etel önskade att få stanna i Sverige (helst Örebro) för att få ett bra jobb.

Källa: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet

Viktor 9A vt 2016