Lina Simmel

Genom att klicka på länken kommer du till översatt dokument som är den åtalsskrift som gör att hon som judinna hamnar i Auschwitz och så småningom till Örebro. Klicka här.

Lina Simmel var gift med den pensionerade tyske majoren Otto Simmel och hade de inte blivit upptäckta hade sannolikt båda överlevt kriget. Genom att Lina var gift med en ”arier” var det inte tänkt enligt de nazistiska besluten att hon skulle deporteras utan hennes äktenskap skyddade henne. Men Lina och hennes man blev tillsammans med 8 andra angivna till polisen i mars 1943 och gripna för att i hemlighet lyssnat på radiosändningar från BBC. Ett grovt brott. Hennes man Otto dör under förhören. Sannolikt var angivaren Lina Sterer, som sannolikt inte insåg att hennes handling medförde döden för flera av de tio inblandade.

Gruppen bestod främst av före detta officerare i den österrikiska armén och många var eller hade varit gifta med judinnor. Gruppen beskrevs som regimfientlig på grund av just detta. Utdrag från Gestapo-förhören går att hitta på nätet. Vi har sju av de tio åtalade här. Genom att skriva in deras namn på denna hemsida går det att få fram bilder och information från Gestapo-arkivet i Wien. Klicka på namn för att komma till http://www.doew.at/english.

August Siersch

Paula Stumfohl

Lambert Stumfohl

Franz Dymácek

Else Dymácek

Otto Simmel

Lina Simmel

För detta brott utdömdes fängelsestraff upp till 1 år och 6 månader. Många av de judiska kvinnorna går under under lägerstraffen. Lina Simmel stående tredje från vänster från en medelklassmiljö före kriget. Fortsättning följer.

Lina

Lina Simmel på Beredskapssjukhuset i Örebro 1945. Elevtext om Lina når du genom att klicka här! lina 2 beskuren