Lina Simmel

Lina föddes den 27 december 1895 i Lemberg i dåvarande Österrike (idag Ukraina). Hennes föräldrar var köpmannen Sigmund K som föddes den 1 juli 1856. Linas mamma var Johanna K-B född den 5 juni 1856. Lina växte upp i föräldrahemmet tillsammans med hennes bror i Wien, Österrike. Hon gick fyra år i folkskola, sedan gick hon sju år i gymnasiet och ytterligare tre och ett halvt år på universitetet där hon läste filosofi. Lina stannade kvar i hemmet tills hon gifte sig med en tysk major vid namnet Otto S. Otto kom ifrån Österrike men eftersom Österrike nu tillhörde Tyskland så ansågs han vara en tysk major. Lina och Otto gifte sig den 9 september 1925. Lina jobbade inte utan var endast hemmafru.

Lina hade ingen militärutbildning, men hon hade tjänst gjort som rödakorssyster under första världskriget sa hon själv i polisförhöret. Hon hade tillsammans med sin man tillhört en hemlig olaglig anti-nazistisk motståndsgrupp. Den 20 juli 1944 försökte en annan militär motståndsgrupp att spränga Hitler, men misslyckades och därefter blev Hitler och nazisterna mer försiktiga och mer vaksamma. På grund av deras politiska verksamhet blev hon och Otto arresterade av Gestapo, den tyska hemliga polisen den 16 mars 1943, delvis för att dem lyssnat på utländska radiosändningar som bröt mot den tyska lagen. Efter ett 16 timmars långt och plågsamt förhör av Gestapo blev Otto S Linas man omedelbart avrättad på grund av hans ”förräderi” emot Hitler och Nazisterna. Lina blev satt i fängelse från den 16 mars 1943 till den 4 januari 1944. Under det 16 timmars långa förhöret hade Lina sagt till Gestapo att hennes namn var Lina Maria Antonia för att vilseleda dem och jag tror att det kan ha hjälpt henne att överleva och inte bli avrättad som hennes man.

Sannolikheten är att Lina S konverterade till kristen och var därför inte judinna längre enligt henne själv, men Gestapo och nazisterna tyckte att hon var minst lika mycket judinna i alla fall och hon blev där efter skickad till koncentrationslägret Auschwitz. Den 10 januari 1944 blir hon inskriven i lägret med sitt enligt henne ”riktiga” namn och namnen som hon sa till polisen och allt tillsammans blev det Lina Maria Antonia S. Intatuerat på armen fick hon nr 75324. I Auschwitz fick hon jobba med bland annat tungt och krävande gatuarbete. Efter att hon varit i Auschwitz fick hon gå den otroligt hemska, kalla och smärtsamma 105 kilometers vägen även kallad dödsmarsh. Dessa dödsmarsher var väldigt vanliga och gick i stort sett ut på att så många av dem som möjligt skulle dö och endast de starkaste skulle överleva. Därifrån fick hon sedan åka med järnvägen till det största kvinnliga koncentrationslägret vid namnet Ravensbrück som ligger ca 90 km norr om Berlin den 18 januari 1945. Lina var i Ravensbrück i ca 2 månader innan hon blev skickad till lägret Beendorf. Efter dessa läger blev hon sedan skickad till en massa andra små läger i norra Tyskland som hon inte kunde minnas namnen på.

Den 1 maj 1945 blev Lina S befriad från koncentrationslägret och fördes med hjälp av de vita bussarna till Sverige. De vita bussarna leddes av den svenske greven Folke Bernadotte och var i första hand till för att föra hem svenska och skandinaviska fångar från koncentrationslägren, men när de väl nådde platsen tog dem emot så många som möjligt både skandinaviska och utländska fångar. Den 5 maj anlände hon med båt till Malmö. Från Malmö blev hon ivägskickad till beredskapssjukhuset på Engelbrektskolan i Örebro den 12 juni. När Lina sedan blev frisk och var arbetsduglig så jobbade hon som fabriksarbeterska på en skofabrik i Örebro som hette Gracilsko och hon fick en lön på ca 40 kr i veckan. Lina skaffade sig ett tillfälligt boende i en lägenhet på Pragménsvägen 6 i tillsammans med den förre detta österrikaren Jonas A och polskan Roza B. Lina hade inga avsikter att stanna kvar i Sverige helst av allt ville hon tillbaka till Österrike men på grund av vissa politiska komplikationer enligt henne själv så var det inte säkert att bege sig tillbaka hem. Lina S valde då att hon skulle lämna Sverige och åka till Amerika precis som hennes rumskamrater ville.

Lina S kom till Amerika via den mosaiska församlingens emigrationsavdelningen som hade bett henne att åka till det amerikanska konsulatet i Stockholm för att få visum till landet och till USA kom hon runt den 30 april 1952. Eftersom Lina har utrest till Amerika så har jag inte lyckats få fram mer fakta om vad som hände efter att hon lämnat Sverige.

På hemsidan http://www.doew.at/english går det att hitta kort information om Lina Simmel och hennes man Otto samt GESTAPO:s fotografier. Skriv in Lina och Simmel.

Källa: Dossier Staten Utlänningskommission, Riksarkivet

Av:  Stephanie 9F vt 2012