Skuggor i Merano och Pavia

Trieste:

Från Wikipedia: Stolpersteine är ett projekt initierat av den tyske konstnären Gunter Demnig för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella, Jehovas vittnen och eutanasioffer som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933-1945. En Stolperstein (”snubbelsten”) är ett minnesmärke i form av en gatsten. Stenarna är gjorda av betong med en ovansida av mässing, de har en inskrift med ett offers namn och placeras i trottoaren framför offrets sista bostad. Demnig kallar Stolpersteine ”ett konstprojekt för Europa”; över 45 000 stenar med namn på offer för nazismens förföljelse och utrotningspolitik är utplacerade i 17 europeiska stater. SO-läraren verkar snubbla över dessa fantastiska stenar överallt i Europa.

 

Pavia:

Foto: Daniel Johannson