Minnesstenar att snubbla över – att se skuggorna från det förflutna

Ett mycket tänkvärt minnes- och konstprojekt är Gunter Demnigs så kallade ”Stolpersteiner” – ”snubbelstenar”. SO-läraren har snubblat över några av stenarna i Duisburg och Köln. Klicka här för att komma till projektets hemsida!

image

 

image image
image

image
Från Wikipedia: Stolpersteine är ett projekt initierat av den tyske konstnären Gunter Demnig för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella, Jehovas vittnen och eutanasioffer som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933-1945. En Stolperstein (”snubbelsten”) är ett minnesmärke i form av en gatsten. Stenarna är gjorda av betong med en ovansida av mässing, de har en inskrift med ett offers namn och placeras i trottoaren framför offrets sista bostad. Demnig kallar Stolpersteine ”ett konstprojekt för Europa”; 45 000 stenar med namn på offer för nazismens förföljelse och utrotningspolitik är utplacerade i 17 europeiska stater.

Samtidigt som de stora minnesmonumenten restes i Europa, 2007, ansökte Forum för Levande Historia om att få placera några Stolpersteine i Stockholm – också här bodde judiska flyktingar som utlämnades till Förintelselägren. Svaret från Stockholms dåvarande Trafikkontor var både klargörande och avkylande: ”Gruppen konstaterade bland annat att påminnelser av tragisk art eller dramatiska uppskakande händelser inte bara är av positivt slag utan också kan upplevas en aning skrämmande. Gående som passerar en sådan plats kan kanske rent av känna motvilja mot att röra sig fritt.”

Man tar sig för pannan!

Källa: DN 20150830