Intervju med Stig

Min morfar heter Stig och föddes den 27 april 1944 i Lindesberg. Han växte upp med sin mamma, pappa, två bröder och en syster. Stigs mamma jobbade som telefonist och hans pappa jobbade till en början i sågverksbranschen sedan som väktare plus andra småjobb. Stig och hans familj bodde i en villa och i grannskapet hade han många kompisar som också var hans grannar. Stig och hans kompisar lekte oftast i skogen eller på gatan. En vanlig lek som de ofta lekte var att de spelade brännboll. Maten som man åt till vardags var husmanskost. Det kunde t.ex. vara köttbullar och potatis eller fläsk med löksås. Ris och pasta åt man i stort sett aldrig. Till fest var det oftast stek och potatis som serverades.

Stig har många minnen från när han var liten och ett av hans sämsta minnen från barndomen var när han var tre år gammal. Då hade han fått en trehjuling och med den ville han visa sig duktig och åkte då ner för trappan och slog sig. Såklart har han inte bara dåliga minnen. Ett av Stigs bästa minnen var när han gick ut Realskolan. Stig gick då alltså i Realskolan och efter han gått ut Realskolan så gick han på Handelsgymnasiet i Örebro. Stig berättade att han hade en väldig respekt för sina lärare när han gick i skolan. Lärarna hade alltid rätt och de kunde slå eleverna. Stig sa att man nästan kunde vara rädd för lärarna men utöver det tyckte Stig att skolan var bra. Stigs första jobb var på ett kontor och där jobbade han med bokföring. Han tjänade 1200 kr i månaden. Stig gifte sig sedan vid 23 års ålder. Det var mormor och Stig som bestämde själva att de skulle gifta sig. På den här tiden var det ganska vanligt att man gifte sig ung, vid ca 21- 25 års ålder.

Stig märkte inte av några flyktingar på under sin uppväxt. Han hörde på radion att det hade kommit många flyktingar till Sverige, men han stötte själv aldrig på några av dem. Stig hade heller inte hör talas om förintelsen. Det var ingenting man pratade om i skolan. Med kalla kriget var det lite liknande. Man visste att det pågick och att det var väldigt hemskt för människorna bakom järnridån som inte fick lämna sina länder, men inget mer än så.

Det partiet som regerade var socialdemokraterna. De regerade under en lång tid och den mest kände politikern var socialdemokraten Tage Erlander. Alla hade rösträtt och det var demokrati. Alla hade också rätt att tycka och tänka vad man ville. Nyheterna som kom fick man oftast reda på via radio och tidningar. Man ifrågasatte aldrig nyheterna utan man trodde på de som sas. Stig kommer väl ihåg när TV kom. Alla hade förstås inte TV hemma, utan om man ville titta på TV åkte man till någon släkting eller någon vän. Ett program som man ofta tittade på var ”10 000- kronorsfrågan”. Man tyckte att TV var en fantastisk uppfinning och det var något man ofta samtalade om. En vän till Stig trodde att det någon gång skulle komma färg TV och detta trodde Stig var absolut omöjligt. Han kom också ihåg när datorn kom. På kontoret där han jobbade fanns en dator och den tog upp ett helt rum.

När man skulle ta sig någonstans använde man sig ofta av cykel, tåg eller buss. Det var inte så jättevanligt att man hade bil, men Stigs pappa hade en och det gjorde att Stig och hans syskon ofta blev skjutsade i bilen.

Reflektioner:

En sak som jag reflekterade över var att man inte viste alls mycket om förintelsen. Idag får vi nästan lära oss allt om det men då nämnde man det knappt. Det enda som Stig hade hör talas om var att det hade kommit judiska flyktingar till Sverige efter kriget, men inte mer än så. Man fick t.ex. inte lära sig om förintelsen i skolan. En annan sak som jag reflekterade över är att nyheter förmedlades främst genom radio och tidningar. Kanske gjorde det att världen var mer avlägsen till skillnad mot idag när vi ständigt matas med bilder från tv och internet.

Julia 9A, vt 16