Jag har intervjuat min mormor Vivianne Eklund som föddes den 27 februari 1944 i Skinnskatteberg i Värmland. Hennes familj bestod utav mamma Elsa, Pappa Olle, två storebröder vid namn Stig-Olof och Lars-Åke och en lillasyster som heter Marianne. Tillsammans bodde de i en villa och stora delar av deras släkt bodde i Skinnsskatteberg. Det var pappa Olle som tjänade de mesta av pengarna åt familjen eftersom att mamman Elsa ofta behövde vara hemma och ta hand om barnen. Pappa jobbade på ett sågverk som de flesta i staden gjorde. Min mormor berättade att industriarbete var ett väldigt vanligt arbete för män på den tiden och att mammorna, såsom sin egen mamma, var hemma och tog hand om barnen. När min mormor var bara 3 år flyttade de till Västerås och det var även där hon började skolan. Hennes bästa minnen från sin uppväxt var att börja i skolan och att bo hos sin mormor i Skinnsskatteberg när till exempel föräldrarna var borta.
Som jag skrev innan så var industriarbete väldigt vanligt. Lönen låg på runt 1200 kronor i månaden så idag skulle motsvara ungefär 12000 kronor. Men på den tiden var det ändå rätt så ont om mat. Då fanns det någonting som hette ransonering som menades med att man fick ett antal matkuponger per månad av staten att köpa mat för. Men du kunde även köpa mat utanför ransoneringen och det kallades för svarta börsen. Till vardags så åt man husmanskost och det var alltid potatis till alla måltider, även på helgerna. Men man åt ändå lite finare på helger. Min mormor berättar att hon speciellt kommer ihåg att man åt ofts slottsstek på helger och fester och åt inlagda äpplen till efterrätt. Du fick själv ta med dig mat till skolan och även skolan i allmänhet var mycket strängare på den tiden än vad den är nu. Man hade mycket mer respekt till lärarna och du kunde till exempel bli agad om du inte hade gjort läxan eller något liknande. Men hon tycker ändå att det var en trevlig miljö i skolan och hon kommer ihåg att skolan som hon gick på var enormt stor. Du fick själv köpa dina skolböcker och i varje klass hade du en klassbok där lärarna antecknade närvaro och hur man skötte sig.
På den tiden så var det mycket vanligare än idag att man gifte sig tidigt och fick barn tidigt. Idag kanske man får barn när man är ungefär runt 30, kanske lite tidigare men då var det liksom onormalt att få barn så sent. Man gifte sig när man var runt 20 och man bestämde ju självklart själv vem man gifte sig med. Det var vanligt med stora familjer då man ofta hade ofta runt 4 barn, om inte fler. Vivianne kommer ihåg att hennes föräldrar berättade för henne att det var jobbigt med relationer under kriget. Männen var ju ofta borta vid fronten för att försvara Sverige men det var ändå ovanligt med skiljsmässa på den tiden. Många då var sossar och det fanns många fackföreningar. De mest kända politikerna på den tiden som min mormor minns är Tage Erlander och Gunnar Hedlund och politikerna var ofta roliga. Man hade bra yttrandefrihet men man sa ändå ofta inte allt man tyckte på grund av att man hade respekt för de ledande i landet.
Min Mormors familj pratade gärna inte om förintelsen för att hennes pappa hade varit vid fronten och han tyckte det var jobbigt att prata om. I Västerås märkte man av andra världskriget genom att många ungrare och italienare och finska flykting barn kom. Min mormor märkte av andra världskriget genom att pappan var ute vid fronten och att man hade ransoneringen. På fritiden lekte man mycket med kompisar och min mormors familj åkte mycket skidor. Man gick även mycket på bio och man hade många skoldanser och man badade mycket. De populära kläderna då för tjejer var rutiga kläder och ofta stora vida klänningar. Man härmade mycket USA när det gällde allting och man fick ju ofta se hur det såg ut i USA genom TV. TV kom till Sverige på mitten av 50-talet och telefonen kom ungefär då med. Man fick reda på nyheter genom TV men framförallt genom radio och man tog sig fram genom tåg eller cykel då det var ovanligare med bil på den tiden.
Mina reflektioner
Mina egna reflektioner om hur livet var på den tiden är att jag reagerade starkt på hur pass a in en läxa men ändå tycka att det inte spelar någon roll. Om du inte hade gjort läxan då så kunde du bli agad eller få ställa dig i skamvrån. Sen kom man ju ut i arbetslivet när man var runt 14-15 år och det tycker jag är väldigt skumt. Att jobba flera timmar per dag när du är 14 år tycker jag är lite av en skam. Jag ska börja sommarjobba i sommar i två till tre veckor och det känns som jag kommer dö när det bara gått en vecka på sommarjobbet. Jag reagerade även på det här med ransoneringen, att man inte fick köpa hur mycket mat som helst utan att staten bestämde hur mycket varje familj skulle få äta.Det var ju även mycket mer seriös och strängare skolan. Idag kan ju vi till exempel inte lämna in en läxa men om du gjorde det då kunde du bli agad och få ställa dig i skamvrån.
Vt 2015 Alexander Ahlen