Magnus Enhörning föddes december 1935 i Västerås. Familjen bestod av Pappa Henrik som föddes 1899. Mamman föddes i Wien/Österike 1903 och hette Maria. Systern Ann-Marie föddes 1927 och brodern 1931 och hette Georg. De hade en hund som hette Boy och det var en Brun Terrier, han var kvarterets skräck. Henrik var Landsfogde, dvs länets högsta polischef, och länets högsta åklagare. Maria var hemma och skötte hus och hem. Det räckte med att hålla koll på tre busiga ungar. Skolan som syskonen gick på var Vasaskolan. Som låg vid Hertig Karls Allè. Där gick de alla tre, de första 4 åren. Sen gick Magnus och hans bror på Karolinska lärovärket även kallat Karro. Det var där de tog studenten. Systern gick över till Kommunala flickskolan som låg vid Oskarsparken.
När Magnus gick i skolan skulle det alltid vara ordning och reda. Man var tvungen att stå i två led i korridoren, och vänta på att läraren skulle komma och släppa in dem i klassrummet. På lektionerna skulle det alltid vara tyst, om man inte svarade på frågor. När läraren ställde frågor skulle man alltid räcka upp handen om man kunde svaret på frågan. När man svarade skulle man alltid stå upp vid bänken. Bestraffningar förekom när man var olydig, tex när man tappade pennan eller om man inte var tillräckligt fokuserad. De två första åren var bestraffningen att lärarna luggade oss, alltså drog i håret. Och de två sista åren fick man örfilar eller slag med piskkäpp. I 1an och 2an var flickor och pojkar i samma klassrum men i 3an och 4an var flickor och pojkar försäg i skilda klassrum. Pennor, sudd, bläckpennor, skrivblock och även läroböcker fick man av skolan. Skolk förekom ej. Lärarna höll hård koll på dem. Vid frånvaro var man tvungen att ha med sig ett intyg från föräldrarna om orsaken till frånvaro.
Man försörjde sig på industriarbete. Örebro var ju den stora skostaden med många skofabriker. Här fanns även Örebrokex och centralverkstäderna (CV) som var en stor arbetsplats. På CV lagade man SJs lok och vagnar. En vanlig månadslön för kontorsarbetare på 50-talet var ca 1000kr motsvarande idag 15 000kr. Men det varierade mellan 500-1000kr i månadslön beroende på utbildning. Den svarta börsen var när alla varor var ransonerade och fick bara köpas med speciella ransoneringskort. Svarta börsen var en ickelaglig handel med varor som såldes utan ransoneringskortet. Försäljarna kallades för svartabörshajar.
Mobbning fanns men kallades då för Pennalism med var inte så vanlig som mobbning är idag. På karro var det en kille som råkade illa ut men förrövarna blev relegerade (tvingades sluta skolan) vardags kläderna var golfbyxor eller kortbyxor på sommaren. Man hade även skjorta och tröja eller slipover som var en tröja utan ärmar. Eleverna skulle alltid bära skolmössa. Man hade ribbstickade lång strumpor, livstycke, strumporna fästes i gummiband detta gällde både flickor och pojkar. I tonåren fick man börja använda långbyxor. Det bästa minnet var från idrottstiden åren 1945-1957. Då Magnus fick representera skolan i olika tävlingar och även i Örebro sport club. Där fick han tävla mot några av landets bästa löpare. Det värsta minnet var när en av hans vänner tog livet av sig genom att hoppa ifrån båten han jobbade på utan för Skottland. Göran återfanns inte.
Man visste inte mycket om förintelsen i början. Man visste om fånglägren. Men inte vad som skedde där inne. Det kan ha berott på att det inte fanns några mobiltelefoner eller tv som kunde rapportera vad som hände. Alla gränser var stängda man kunde alltså inte åka hur man ville. Man märkte av andra världskriget när det blev ransonering. De flesta hus fick skyddsrum. Sjukvårdståg stannade till vid centralstation. Massa vagnar med sjuka och döda människor/tyskasoldater. Ubåten Ulven gick på en mina 1943 utanför Bohuslänskust och hela besättningen dog. Några bombflygplan ”nödlandade” på hemväg från Stalingrad i Ryssland. De landade på flygfältet som då låg vid g-vik. Man lyssnade mycket på radio bland annat BBC från England där man kunde höra morsesignalen. Tre korta en lång ”V” vilket betydde att England fortfarande var fritt. Bokstaven V betydde Victory = seger. Kalla kriget var ett nerv krig mellan Öst och Västmakterna efter andra världskriget. I samband med kalla kriget byggdes en stor mur ”Berlinmuren” som gick tvärs igenom Berlin för att skilja länderna åt.
Egna reflektioner
Jag visste redan nästan allt min morfar berättade men det var en helt annan upplevelse att höra från någon som verkligen levde på den tiden. Man kan förstå all rädsla man kan känna inom sig när man ändå var så liten. Tänk om Sverige hade varit med i kriget, då hade allt blivit på ett helt annat sätt.
Emma 9d vt 15