Koncentrationslägret Vught

Elevtext om Louise J-K:

Louise K. föddes den 19 juli 1917 i Amsterdam i Holland. Hennes föräldrar hette Jacob och Laarjde K, båda av judisk härkomst. Hennes religion var judisk. Louise K. var gift med Wolf J, född i Gravenhage 1912.

När tyskarna invaderade Holland 1940 arbetade Louise som pälssömmerska på en fabrik i Amsterdam. I juli 1943 fördes hon till Vught, ett arbetsläger i Holland. I juni 1944 transporterades hon till Auschwitz. Därefter hölls hon fången i olika läger och hamnade slutligen i Eidelstädt utanför Hamburg. Föräldrarna samt en bror hade förts till Auschwitz 1942 och hennes man Wolf J deporterades från Vught till Auschwitz 1944. De hade sedan dess inte hörts av. Enligt Yad Vahems databas över förintelsens offer dog Wolf J i Auschwitz år 1944. Enligt ett brev från Röda korset dog Wolf J i Laurahütte, ett underläger till Auschwitz. En syster lyckades gömma sig i Haag under kriget.

Louise K. anger att hon den 1 maj 1945 blir befriad av det svenska Röda korset och genom dess försorg transporterad till Sverige. Hon kommer till Malmö den 4 maj 1945. Efter en dryg månad i orten Skatås kommer hon den 11 juni till beredskapssjukhuset i Örebro. Den 31 augusti friskförklaras hon av lägerläkaren. Den 3 september placeras hon i en flyktingförläggning för holländska medborgare i Robertshöjd i Göteborg. Enligt en ansökan till länsarbetsnämnden vill hon arbeta med de holländska barn som i september ska komma till Sverige. Men i oktober arbetar hon som pälssömmerska hos Handel AB Trana där hon tjänar 60 kr per vecka.

I maj 1946 återvänder hon till Amsterdam en kort tid men återvänder till Sverige den 24 augusti för att gifta sig med Oscar Ragnar Bergman från Kungälv. Hon blev då svensk medborgare.

Hennes föräldrar, en av hennes systrar och broder hade först till Auschwitz 1942 och hennes man Wolf J hade 1944 förts från Vught till Auschwitz och enligt Yad Vashems databas över Förintelsens offer dog Wolf J 1944 och Jacob K dog i dödslägret Sobibor 1943 (?). Louises andra syster lyckades gömma sig i Haag under kriget.

Källor: Dossier Statens utlänningskommission, Riksarkivet och www.yadvashem.org

Av: Gabriella B 9E och Alexander M 9F, vt 2012

Bilder nedan är tagna på minnesplatsen Vught i november 2016.

dsc_0668

dsc_0688dsc_0675 dsc_0678dsc_0709Foto: Mikael Enoksson