Skuggorna i Gliwice – Gleiwitz

Gliwice eller på tyska Gleiwitz tillhörde innan kriget Tyskland. I den lilla orten nära den polska gränsen fanns bland annat en radiosändare. På Hitlers order hade SS:s säkerhetstjänst förberett en hemlig operation vars syfte var att få det att se ut som om polska arméenheter anfallit den tyska radiostationen och på så viss ge sken av att anfallet på Polen var ett försvarskrig. Man tänkte sända ut en kommuniké på polska men detta misslyckades eftersom själva sändningsutrustningen fanns i andra byggnader en bit ifrån själva antennen och endast en svag närradiosändare fungerade. ”Angriparna” var polsk-talande SS-män under ledning av SS-Sturmbannführer Alfred Naujocks.

En 43-årig polsk man vid namn Franciszek Honiok som hade gripits av Gestapo för ”polskvänlig” inställning mördades och lämnades kvar i polsk uniform för att kunna visas upp för massmedia. Sannolikt mördades också några okända koncentrationslägerfångar från Dachau som också lämnades på platsen.

Själva aktionen blev rätt misslyckad då mycket få kunde höra den påhittade sändning på polska. Men dessa män kan sägas vara de första som dog i Andra världskriget den 31 augusti 1931, dagen innan Nazisterna anfaller Polen den första september 1939.

Före kriget fanns det kanske 1 200 judar i Gleiwitz som då tillhörde Tyskland. under Kristallnatten den 9-10 november brändes synagogan upp. Plaketten på väggen nedan visar platsen idag.

Det fanns i Gleiwitz under kriget fyra olika underläger till Auschwitz för slavarbetare. Sannolikt fanns 3 000-4 000 koncentrationslägerfångar i dessa fyra läger i början av 1945.

Picture

Gleiwitz III (Bildkälla:https://theplacesofnight.weebly.com/gleiwitz.html)

Det finns också ett minnesmärke över döda fångar utifrån olika dödsmarscher vilka fördes till Gleiwitz och begravdes i massgravar.

Foto: Mikael Enoksson 2018