Sabir – livet i byn Tavella

Sabir Kader som är min morfar är född 1941 och var utbildad som lärare under tiden då han levde i den Irakska del av Kurdista (i staden Soleimeni som också var hans hemstad) . Han bode med sin familj som bestod av pappa som jobbade med handel vars inkommst var väldigt bra, mamma som var hemmafru och två systrar som blev bortgifta under 17 års ålder, de gick inte i skolan utan var hemma frua precis som modern. Idag så är Sabir pansionär och ängnar tiden till att fixa egologiska grönsaker, spendera tid med släkt och vänner samt ta hand om sin hälsa och lyssna på nyheter när han är hemma i Tengvallsgatan i Örebro. Han är även ordförande i en förening.

Under denna tid dvs före 1962 fanns det olika byar och Sabir bode på en av de som kallades för Tavella. Ett liv ett vanlig hem brukade oftast se ut på det sätt då folk sydde egna kläder med eget tygg som de fick tag i huvudstaden eller i Iran ditt tygg fraktades och butiks ansvarligarna fick ta emot det som senare såldes i affärerna. De flesta hade trädgård där man odlade ekologiska grönsake, åt nyttigt kött och ofta ris och nästan aldrig socker dvs att de var väldigt nyttiga.

Teknologi fanns inte på denna tiden dvs säga även inte radio och Sabir minns hur farsinerade alla var då de såg en radio, ”hur kunde det de sa i Bgdad höras genom aparaten, hur kunnde ljudet föras från så långa mil och hur kunnde de ens höra det”: var många som tänkte.

Nu för tiden så byggs husen nästan bara utav trä men stennar och lera var nästan det ända man andvände till husen och verktygen var på andra sätt det vill säga hamare, spickar osv andvände man inte för att bygga hus.

Det fanns olika jobb för olika mäniskor som t.ex. bönder och löntage med sämre jobb. De kände kanske 5kr per dag. Traktorer till bönderna fanns inte under denna tid untan folket fick ta hjälp av deras djur för att kunna fixa deras jord gårdar som, några djur som t.ex. andvändes var kor eller åsnor. De fick även tillverka eget ris och egna potatisar. Det var jobb som inte krävde någon utbildning, men jobben som behövde utbildning som t.ex. läreare, advokater och handel. Personer med utbildning kunnde rösta menas de med utbildning inte kunnde det. Detta innebär att det var uppdelat i kast system. Om de med högre kast system försökte ta ställning och fösrvara de som hade läggre kast system grepps det kunnde även gälla de som också hade läggre kas system och fösrökte försvara sig själva.

Sabir tycker att landet och folket under den tiden var myckrt bättre, vilket kan låta märkligt eftersom det var diktaturer som styrde landet, men det han menar var att avrättningar och mörderier för din tro och åsikter inte fanns utan att man bara grepps och hamnade i fägelse istället. Folk flytade inte dvs tanken om att folk tror att bättre framtid finns i Europa fanns inte då, som det finns nu då flyktingarna flyttar från kriget i Syrien som IS har skapat. Morfar hade inte så mycket koll om föritelsen med tanke på att hade någon tv i byn.

Min morfar var bara ca 5 år gammal när andravärldskriget slutade så han minns iget om att någon bärettade om händelserna

Jag tycker att det är bra att man får lära sig mycket om föritelsen i dagens samhälle som inte var så mycket förut. Jag tycket det var bättre då man också levde i byn med bättre häls bland naturen och nyttigare mat.

Jad 9A, vt 16