Farfar – minnen från Andra världskriget

Min farfar är 79 år idag och berättade för mig att ett av hans sämsta minnen från när han var liten var andra världskriget som pågick fram till år 1945 på bara andra sidan Östersjön och Östersund.

Farfar föddes i juli 1936 och är uppvuxen med sin mor, far och äldre bror på en bondgård i Skåne med 4 mil till kusten åt både söder, öster och väster. Farfar växte upp bland djur så som kor, höns, grisar och hästar. Hästarna andvändes till att dra alla sortes redskap som plogar, harvar och vagnar och man deltog i höbärgning, tröskning och gallring av betor, med mera. Men efter år 1950 började de andvända traktorer. Farfar och hans familj försörjde sig genom sin bondgård. Under andra världskriget var det ransonering på det mesta då andra stater som ingick i kriget stoppade export av vissa varor. Ransonering innebar att det var begränsad fördelning på vissa varor så som bland annat kaffe som inte alls fanns att få tag i, istället fanns det något som kallades för surrogat och det var gjort av råg och andra sädesslag som skulle likna kaffe. Svarta börsen pågick även inom handeln under andra världskriget som det kallades för när några lyckades skaffa fram varor det var brist på, dessa varor sålde man sen för högt pris trots att det var olagligt. Farfar berättade för mig att en gång var han och hans familj på besök hos några bekanta i Malmö, de bjöd på mat som innehöll tomater och dessa tomater var köpta på svarta börsen.

I skolan fanns det ingen skolbespisning utan man man hade med sig smörgåsar och mjölk, då satt man i korridoren och åt men det hände att man sprang omkring och sparkade fotboll med smörgåsen i ena handen och mjölkflaskan i den andra. Det fanns även mycket träleksaker från BRIO och plåtleksaker av alla möjliga sorter som man drog upp med nykel. Under åren 1941 till 1944 kom det finska barn till skolan som var utplacerade i familjer på grund av vinterkriget som pågick i Finland mot Sovjet, i farfars klasser 1-4 kom det några som hette Ritva, Pennti, Maja-Lisa och Pavo. Som pojke bar man ofta golfbyxor, skjorta och slipover under skolgången och som flicka hade man på sig kjol och blus. Under skolåren var det hög disciplin och man fick betyg för ordning och beteende. När man kom till skolsalen på morgonen fick man stå vid sidan av sin bänk tills läraren hade haft morgonbön i några minuter och därefter sa “sitt ner”. Kristendomkunskapen var ett stort ämne i skolan och man fick lära sig psalmerna utantill. Det hände ibland att man kunde bli luggad i håret men trots disciplin fanns det mobbning på den tiden också, även fast det inte var lika vanligt som det är idag.

Under åren 1939-1945 pågick andra världskriget runtom Sveriges landsgränser och många relationer påverkades utav detta då männen kunde ligga inkallade långa tider. Farfars pappa låg inkallad någonstans i Värmland och har berättat att det stannade till tåg på en station fullt med tyska soldater som transporterades mellan sverige fram tilll Finland på gång av kriget mellan Sovjet och de två allierade länderna Tyskland och Finland. Farfars pappa berättade också att ett befäl gick och patrullerade längs tåget, han hade läderstövlar och ridspö som han slog mot stövlarna och svenskarna vågade sig inte i närheten. Under kriget var det mörkläggning, det betydde att man fick täcka för fönstren så inget ljus syntes för att undgå att upptäckas av flyg som passerade Sverige på vägen till medverkade länder i kriget. Farfar berättade att ibland när de åkte häst och släde såg man att det skickades upp någon sort av röda lysraketer för att visa att Svergie var neutrala. De allierades bombflyg startade i England och flög norr om Danmark som var ockuperat av Tyskland in över västkusten och Skåne.Man kunde även höra i slutet av kriget på natten ett fruktansvärt motorljud som var hela armador av bombplan som flög in, det brukade vara i flera minuter innan det blev tyst igen. Sedan efter ungefär en timma kom det tillbaka efter att de hade släppt sitt bomblast över Tyska städer. Många var skadeskjutna och landade på Bulltofta i Malmö medans vissa störtade i havet och andra på land. Tillsist sa farfar att man även har hört talas om att de som bodde vid kusten kring Ystad kunde på natten se att himlen var röd pågång av bränderna i Tyskland.

Egna reflektioner

Jag tycker min interjuv med farfar var intressant och spännande eftersom ämnet är en stor betydelse för hela världen. Jag har bara någongång pratat väldigt lite med farfar om andra världskriget men jag visste inte att han kunde och kom ihåg så mycket utav det. Jag tycker det även är spännande att äldre människor som har minnen kvar av andra världskriget kommer ihåg så mycket utav kriget och farfar som kom ihåg till exempelt namn och händelser trots att han bara var nio år.

Emilia Ottosson 9D VT15