Intervju med Bertil

Jag har intervjuat Bertil som föddes år 1936 i Nerkeskil. I hans familj var de åtta stycken, två vuxna och sex barn. Både hans mamma och pappa jobbade som lantbrukare på deras egna gård. På den tiden hade de inga stora maskiner att jobba med så de fick göra allt förhand.

När Bertil var tre år började andra världskriget. Han började skolan 1943 när han var rum sex sju år. Skolgången var ungefär lika som den idag. Det fanns några olikheter, han hade ungefär tre kilometer till skolan, det inte finns någon skolbuss så han cyklade till skolan varje dag även om det regna eller var super kallt. De fick även ingen lunch utan de fick de ta med sig hemifrån. Några saker som var väldigt lika med skolan idag är att skolan var obligatorisk även då, de hade vanliga skolböcker att jobba i och de hade mycket läxor. Lärarna var väldigt snäll och de fick aldrig några slag av dem.

För att kunna få mat så fick man som små kuponger som man gav till folket i affären och så fick man de som stod på lappen T.ex. Ett kg potatis. En av de vanligare maträtterna var potatis och sill och till frukost var det oftast gröt.

För att kunna få de kupongerna så var man tvungen att jobba för dem. På denna tid var det väldigt lätt att skaffa jobb. Det var oftast stora uppslag med lediga jobb i tidningen. Och man fick nästan alltid de man sökte till. Lönen var inte jätte hög men det gick att leva på. Tjejerna tjänade mindre som de oftast också gör idag. Bertil har jobbat på olika jobb och några av de är skogshuggare som var bland hans första jobb & på kontor. Han gick även i sina föräldrars fotspår och köpte ett eget lantbruk. Och nu de 33 senaste åren har han jobbat som lastbilschaufför. Idag bor Bertil i Lindesberg och är 80år.

Maja T 9A, vt 2016