Intervju med Karl-Johan Johansson

 Jag intervjuade en som heter Karl-Johan Johansson. Han var född i Helsingborg år 1930. För nästan exakt 70 år sedan så jobbade han som Grafiker. År 1970 så flyttade han till Örebro. Han har 5 barn och alla gick på Lillåns skola. Han hade inga syskon. Kriget bröt ut när han var 9 år gammal. Det var förbjudet att prata och skriva om kriget.

Han såg två plan krascha på grund av att han bodde så nära Danmark. Man fick veta efter kriget över vad som hände och hade hänt. Skolan som han gick på hade byggt stora staket runt skolan för att undvika till exempel. Sjukdomar och smittor. Han fick 25 kronor i veckan när han jobbade och han gav 15 kronor ifrån dem till sin moster. Han var uppväxt på landet. Skolan han gick på var så liten så alla klasser från 1-3 gick tillsammans och 4-6 gick tillsammans. Sverige hade alltid full demokrati. Statsministern under kriget hette Per Albin Jansson.

Alla män var tvungna att göra värnplikten, så alla kvinnor var oftast alltid ensamma i hemmen. Man gifte sig tidigt. När flyktingar kom så märkte man att de var stor skillnad i världen. Sverige blev ett rikt föreningsland efter kriget. Det uppfanns inte direkt något speciellt under kriget, utan de kom efteråt på 50-talet. Bilen var den bästa invasionen.

Det bästa minnet som Karl-Johan hade var den nya musiken, produkter från Amerika och miniräknaren(Han var en av dem första som fick använda den). Senare så flyttade han in till staden. Träffade mycket nytt folk och det var lätt att få jobb. Men det var inte lätt att hitta en lägenhet. Karl-Johan gillade att resa väldigt mycket, han cyklade från Helsingborg till Jönköping. Sedan Jönköping till Göteborg. När han tog pauser så campade han.

Hela Helsingborg var täckt utav Stania (aluminium) från bombplan. Man brukade även skrämma planen med strålkastare. Även så hade man mörkläggning för att gömma sig från planen. Trafiken var oftast väldigt långsam.

 De han gillade med husen var de gamla normerna och han byggde upp ett eget hus år 1971. Hans mormor och morfar var födda runt år 1870. Han har sina 5 barn som har sökt rätt i sina liv och alla hans barn tågluffade för att kunna se hur världen var och för att kunna hitta de rätta för dem. Detta var de jag fick veta om Karl-Johan Johansson

 Egna reflektioner:

Jag har alltid undrat hur de har varit att leva på den tiden. Jag själv som lyssnar på all gammal rock från 60-90tal så skulle jag gärna vilja se och leva på den tiden och uppleva de tiderna. Skulle nog inte direkt vilja leva under kriget, men de skulle vara nånting speciellt att uppleva. Kanske inte negativt elr positivt. Men de skulle fortfarande vara något speciellt att få uppleva


Jocke Boström VT 2015